Ekonomi kreatif kalis pandemik

Selepas Revolusi Industri 4.0 (IR4.0) hadir dengan pelbagai gugatan terhadap industri dan memaksa ekonomi untuk mengikuti arusnya, dunia dilanda pula pandemik Covid-19. Jika dibandingkan dengan IR4.0, tiada siapa dapat meramalkan kehadiran wabak sedahsyat ini dan kesannya terhadap kebiasaan manusia, seterusnya dampak pandemik terhadap ekonomi.

Selain daripada pengadaptasian yang perlu dilakukan oleh semua kerajaan di dunia saat ini kepada kebiasaan baharu, ini juga masa terbaik untuk menilai kembali struktur dan sisi-sisi lain ekonomi yang jarang diberi tumpuan. Antara yang perlu diberi perhatian ialah sumbangan dan peranan ekonomi kreatif.

Pada sesi dialog Belanjawan Selangor 2021, terdapat satu sindiket khusus untuk industri kreatif bagi membincangkan hal berkaitan industri berkenaan. Ini cukup signifikan untuk menggambarkan yang Kerajaan Negeri turut melihat industri ini sebagai salah satu pemangkin kemajuan negeri, lebih-lebih lagi apabila kebanyakan pemain-pemain penting industri tersebut berpusat di Selangor.

Takrifan industri kreatif mungkin mempunyai perbahasan yang panjang. Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD) bagaimanapun mentakrifkannya sebagai industri yang menjalankan aktiviti ekonomi terdiri daripada pengiklanan, seni bina, seni dan kraf, reka bentuk, fesyen, filem, video, fotografi, muzik, seni pertunjukan, penerbitan, penyelidikan dan pembangunan, perisian, permainan komputer, penerbitan elektronik, dan televisyen mahupun radio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here