Thailand beri perlindungan kepada Pelarian Myanmar

Thailand menempatkan penduduk kampung dari Myanmar yang melarikan diri ke Thailand di tempat perlindungan sementara berikutan serangan di pos tentera Myanmar dekat sempadan Thailand kelmarin.

Jurucakap Kementerian Luar Tanee Sangrat berkata, agensi keselamatan yang rele-van akan meletakkan mereka di bawah prosedur yang dikendalikan oleh tentera dengan pemeriksaan COVID-19 berdasarkan piawaian pengendalian penyakit dan langkah-langkah kesihatan awam negara.

“Jika rusuhan terus berlanjutan dan pertempuran meningkat, mereka akan dipindahkan ke daerah perlindungan satu kilometer dari sempadan dengan ke-perluan asas kemanusiaan yang disediakan termasuk makanan, air, dan ubat-ubatan.

Sokongan keperluan se-terusnya akan diberikan oleh badan amal awam dan swasta,” katanya dalam satu kenyataan berikutan pertempuran antara pasukan tentera Myanmar dan puak bersenjata yang beroperasi di kawasan berdekatan dengan sempadan Thailand-Myan-mar.

Pada jam 5 pagi kelmarin (waktu tempatan), Kesatuan Nasional Karen (KNU) dan Tentera Pembebasan Nasional Karen (KNLA) melancarkan serangan ke sebuah pos tentera Myanmar di seberang Kampung Mae Sam Laep di Daerah Sop Moei, Wilayah Mae Hong Son.

Laporan media mengata-kan ia antara beberapa pertempuran paling sengit sejak rampasan kuasa tentera pada 1 Februari lepas dengan sumber KNU mengatakan tentera kemudian merampas kembali kem tentera Myan-mar itu melalui serangan udara. KNU adalah pasukan pemberontak terawal di Myanmar.

Pihak berkuasa Thailand juga mengesahkan serangan udara berlaku di Myanmar bertentangan dengan Taman Negara Salween tetapi tiada laporan akan angka korban.

Namun, Tanee mengata-kan kejadian itu menyebabkan 250 penduduk Thailand dari Desa Mae Sam Laep melarikan diri ke Ban Huai Kong Kad di Wilayah Mae Hong Son. Pihak berkuasa tempatan dan pasukan ke-selamatan telah memberikan bantuan kepada kumpulan rakyat tempatan itu.

Pertempuran kelmarin berlaku setelah para pe-mimpin ASEAN bertemu di Sekretariat organisasi itu di Jakarta pada Sabtu untuk membincangkan krisis yang sedang berlaku di Myanmar.

Pertemuan pada hujung minggu dengan ketua junta Myanmar, Min Aung Hlaing telah mencapai kata sepakat untuk mengakhiri keganasan dan mempromosi dialog antara pihak-pihak Myanmar yang berkonflik.

Majlis Pentadbiran Negara Myanmar mengatakan akan “mempertimbangkan secara positif” cadangan yang dibuat oleh para pemimpin ASEAN dalam pertemuan itu apabila negara kembali stabil.

Ia mengatakan keutamaan pada masa ini adalah me-ngekalkan undang-undang dan ketenteramanan awam.

Myanmar bergolak sejak ketua angkatan tentera Min Aung Hlaing pada 1 Februari lepas menggulingkan kerajaan awam pimpinan  Aung San Suu Kyi, dengan pasukan keselamatan membunuh lebih  750 penunjuk perasaan antikudeta sejak rusuhan meletus.    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here