Liu Ying, Khairul Anuar dipilih pembawa bendera Malaysia di Olimpik Tokyo

Buat pertama kalinya Malaysia akan menampilkan dua pembawa bendera di Sukan Olimpik, yang dijadualkan dari 23 Julai hingga 8 Ogos di Tokyo Jepun.

Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria hari ini mengumumkan yang memberikan penghormatan itu kepada pemain badminton beregu campuran Goh Liu Ying dan pemanah Khairul Anuar Mohamad.

“Selepas mengambil kira beberapa faktor, Lembaga Eksekutif telah memilih Liu Ying dan Khairul Anuar,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat itu di Wisma MOM di sini hari ini.

Liu Ying, 31, dan pasangannya Chan Peng Soon, yang berkedudukan ketujuh terbaik dunia, akan menyertai Sukan Olimpik kedua mereka di Tokyo, selepas memenangi pingat perak ketika penampilan pertama di Rio 2016.

Khairul Anuar, 29, pemanah recurve, yang juga merupakan pemenang pingat perak Kejohanan Memanah Dunia 2019, akan berjuang untuk mendapatkan pingat pertamanya di Olimpik selepas menyertai London 2012 dan Rio 2016. Beliau juga menjadi pemanah pertama negara diberikan penghormatan tersebut.

Bekas pemain badminton nombor satu dunia Datuk Lee Chong Wei merupakan pembawa bendera di Rio, Pandelela Rinong di London 2012, manakala Mohd Azizul Hasni Awang pula di Beijing 2008.

Sementara itu Mohamad Norza berkata, MOM akan menganjurkan satu bengkel untuk kesemua atlet, jurulatih, persatuan sukan dan pemegang taruh berkaitan, yang terlibat dengan Olimpik Tokyo, sebagai persediaan berikutan buku panduan terkini dikeluarkan penganjur, yang termasuk langkah-langkah keselamatan lebih ketat bagi menangani penularan COVID-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here