3 tahun ‘hidup dalam kematian’, pekerja besi buruk memohon ​‘hidup dipulihkan’

Seorang pekerja besi buruk di Perak “hidup dalam mati” sejak tiga tahun lalu akibat kesilapan adik perempuannya yang buta huruf melaporkannya meninggal dunia. Ramasamy Muthaloo, 64, tersilap diisytiharkan “mati” sejak 3 Disember 2018 selepas adik lelakinya Maniam, 56, maut akibat komplikasi jantung.

Exco Pulau Pinang P David Marshel yang melawatnya di kediamannya di Hutan Melintang, Perak, hari ini berkata, kesilapan itu berlaku disebabkan kakak Ramasamy tertulis mendaftarkan namanya sebagai si mati, dan bukan Maniam. Menurutnya, laporan polis telah dibuat untuk membetulkan kesilapan itu, namun Ramasamy menyedari isu berkenaan tidak selesai apabila menghadapi masalah memperbaharui cukai jalan keretanya.

Ketika itu, dia dimaklumkan namanya telah disenaraikan sebagai telah meninggal dunia mengikut rekod Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), seterusnya dokumen berkenaan tidak dapat diperbaharui.

David berkata, dua lagi laporan polis dibuat untuk membetulkan statusnya dengan JPN, namun tidak diendahkan seterusnya mengakibatkan pelbagai kesukaran untuk Ramasamy. David menggesa Presiden Umno Ahmad Zahid Hamid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk membantu Ramasamy sebagai penduduk di kawasan Parlimennya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here