Penyebaran Omicron pada kadar belum pernah berlaku – WHO

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran varian baharu Omicron merebak pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan menggesa semua negara bertindak segera termasuk mendapatkan ubat yang didakwa Pfizer berkesan terhadap varian itu. Sekolah rendah di Belanda akan ditutup lebih awal ketika Eropah bergelut dengan gelombang baru jangkitan dan peningkatan kemasukan ke hospital, manakala Perdana Menteri Britain, Boris Johnson berhadapan ujian utama di Parlimen yang berusaha mengenakan sekatan baharu di negara itu.

Omicron, pertama kali dikesan di Afrika Selatan dan dilaporkan kepada WHO pada 24 November lalu menunjukkan mutasi besar, memberi amaran baharu ancaman COVID-19 kepada dunia. Data awal menunjukkan varian baharu ini tahan terhadap vaksin dan lebih mudah merebak daripada varian Delta, yang pertama kali ditemui di India dan menyumbang sebahagian besar kes COVID-19 di dunia. Semalam, WHO optimistik menyatakan Afrika mencatatkan peningkatan kes yang besar sepanjang minggu lalu, namun jumlah kematian yang lebih rendah berbanding gelombang sebelumnya.

Pertubuhan dunia itu menggesa semua negara bertindak segera mengekang penularan dan terus melindungi sistem kesihatan dan memberi amaran untuk tidak cepat berpuas hati dengan tindakan pencegahan.

Pakar WHO, Bruce Aylward dengan tegas memberi amaran bahawa jangan cepat “membuat kesimpulan jangkitan itu adalah penyakit ringan. Kita mungkin bersedia untuk situasi yang sangat berbahaya,tambahnya. Amaran itu dikeluarkan ketika Pfizer memaklumkan ujian klinikal pil COVID-19 dapat mengurangkan kemasukan ke hospital dan menyebabkan kematian dalam kalangan orang berisiko sebanyak hampir 90 peratus.

Pengeluar ubat Amerika itu berkata rawatan baharunya, Paxlovid, mampu melawan varian Omicron dalam ujian makmal. Ketua Eksekutifnya, Albert Bourla, menggelar ubat berkenaan dapat menjadi “pengubah keadaan” dan dijangka mendapat kelulusan pengawal selia ubat Amerika Syarikat (AS) seawal akhir bulan ini.

Kajian kes dari Afrika Selatan telah menunjukkan dua dos vaksin Pfizer-BioNTech, berkesan 70 peratus dalam menghentikan kesan Omicron yang teruk terhadap penyakit. Penyelidik menyatakan keputusan itu memberangsang walaupun ia menunjukkan penurunan keberkesanan terhadap penyakit itu berbanding strain sebelumnya, menyerlahkan ketidakpastian mengenai COVID-19 sejak ia muncul di China pada 2019.

WHO menyatakan, kadar vaksinasi yang rendah di negara di benua Afrika – tempat Omicron pertama kali dikesan – menyebabkan varian baharu itu terus merebak. Dianggarkan kadar vaksinasi di Afrika hanya mencapai 40 peratus pada Mei 2022 dan hanya dapat mencapai 70 peratus pada Oktober 2024 berikutan kebanyakan negara mempunyai bekalan vaksin yang banyak berlumba-lumba memberikan dos ketiga berbanding menangani varian Omicron.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here