Remaja lari ke balai polis selepas didera ibu bapa angkat

Kuala Lumpur: Seorang remaja perempuan nekad melarikan diri dari rumah keluarga angkatnya di Sri Hartamas, di sini, selepas dipukul ibu dan bapa angkatnya menggunakan rotan, Rabu lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Habibi Manjiji berkata, mangsa melarikan diri ke Balai Polis Sri Hartamas 1.15 tengah hari pada hari kejadian.

Mangsa bertindak sedemikian kerana tidak tahan didera dan dipukul menggunakan rotan oleh ibu dan bapa angkatnya yang masing-masing berusia 55 dan 66 tahun. Difahamkan punca mangsa dipukul kerana keadaan rumah berkenaan tidak terurus dan tidak dikemas oleh remaja terbabit,katanya ketika dihubungi, hari ini.

Habibi berkata, mangsa dilaporkan dalam keadaan baik dan sedang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur. Kami juga sudah memaklumkan kepada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk tindakan lanjut dan menempatkan remaja berkenaan di tempat selamat.

Susulan laporan itu, kedua-dua suspek ditahan pihak polis pada hari sama laporan dibuat mangsa berhubung kejadian berkenaan katanya.

Katanya, kedua-dua suspek dibebaskan dengan jaminan polis pada 23 Jun lalu selepas keterangan mereka diambil bagi membantu siasatan. Kes itu disiasat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 kerana mendera dan menganiaya mangsa katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here