Jayalalithaa Nama yang tak dapat dilupakan

Bekas Ketua Menteri dan bekas Setiausaha Agung AIADMK, Jayalalithaa dilahirkan pada tahun 1948 di negeri Karnataka. Minatnya dalam industri perfileman pada usia muda menjadikannya heroin yang popular. Di suatu pihak, dia meminati pawagam, tetapi di sisi lain, dia juga mempunyai minat yang besar dalam pendidikan. Keghairahan ini mengangkatnya untuk menjadi pelajar paling cemerlang di peringkat negeri.

Jayalalitha, yang dibesarkan dengan pendidikan dan perfileman, pada satu ketika memeluk sepenuhnya industri perfileman. Dia telah berlakon dalam banyak filem bermula dengan Vennira Adai. Jayalalitha telah berlakon dalam filem dengan MGR dan selain daripadanya Sivaji Ganesan, Gemini Ganesan, Jaishankar, Muthuraman dan lain lain. Kemudian pada satu ketika dia memasuki politik dari industri filem. Apabila AIADMK berpecah selepas kematian MGR, Jayalalithaa yang menyatukannya.

Kemudian dia bersinar wajah yang berjaya dalam arena politik. Beliau mengetuai AIADMK meraih kemenangan dalam pilihan raya DUN 1991, 2001, 2011, 2016 dan memegang jawatan Ketua Menteri Tamil Nadu selama 6 penggal berturut-turut. Beberapa skim yang diperkenalkan pada zamannya masih berkuat kuasa. Yang penting antaranya ialah catuan beras percuma, balai polis wanita dan restoran Amma.

Jayalalitha, yang berjaya di semua sudut di mana dia menjejakkan kakinya seperti pendidikan, industri filem dan politik, meninggal dunia pada tahun 2016 akibat sakit di Hospital Apollo di kawasan Thousand Lamps Chennai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here