Peralihan kuasa : Tiada tarikh ditetapkan

Tiada tarikh ditetapkan bagi Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada penggantinya.

Dr Mahathir berkata mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan malam semalami memutuskan bahawa beliau akan memutuskan bila masanya untuk beliau mengundur diri.

“Saya kata peralihan lepas APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation). Tidak masa (ditetapkan)…tidak ada tarikh… tiada apa-apa. Terpulang kepada saya tentukan masa. Keputusan kepada saya, bila akan letak jawatan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) di Yayasan Kepimpinan Perdana di sini.

Dr Mahathir berkata ia adalah keputusan sebulat suara mesyuarat berkenaan.

Mesyuarat yang dipengerusikan oleh Dr Mahathir selaku Pengerusi PH berlangsung selama tiga jam dihadiri pemimpin-pemimpin PH termasuk Presiden PH Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tan Sri Muhyiddin Yassin, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu.

Ditanya sama ada mesyuarat itu juga bersetuju supaya Anwar menjadi perdana menteri kelapan, Dr Mahathir berkata: “Perkara itu tidak timbul. Jawatan itu terserah kepada saya untuk membuat keputusan selepas APEC.”

Anwar yang duduk sebelah Dr Mahathir semasa sidang media itu berkata: “Saya sendiri cadang supaya Tun Dr Mahathir diberikan ruang mentadbir dan kemudian bila (masa peralihan kuasa)… dia tetapkan masa yang sesuai, itu barulah (berlaku), dan sementara itu saya kenalah sabar,”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here