Polis tangkap 28; Gagal mematuhi MCO, kata Ismail Sabri

PUTRAJAYA: Polis menahan 28 orang kerana tidak mematuhi perintah kawalan pergerakan (MCO) ketika pihak berkuasa mula mengambil tindakan tegas terhadap pelanggar.

Menteri Besar Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata sebanyak 695 kertas siasatan telah dibuka dan 46 kes sedang disiasat sejak perintah itu dikuatkuasakan pada 18 Mac.

Selasa (24 Mac) adalah hari ketujuh MCO 14 hari.

“Kami telah memberi amaran kepada orang ramai bahawa polis akan pergi dari menasihati mereka untuk tinggal di rumah hingga  mengambil tindakan terhadap mereka yang tidak.

“Nasihat kami ialah orang ramai mematuhi MCO untuk mengelakkan tindakan dan penangkapan oleh pihak polis,” katanya pada hari Selasa.

Ismal Sabri berkata jawatankuasa khas yang meneliti perkara bukan berkaitan kesihatan yang berkaitan dengan Covid-19 juga diberi taklimat oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia mengenai tindakan yang diambil terhadap mereka yang menyebarkan berita palsu.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia sehingga ini menyiasat 85 kes berkaitan dengan berita palsu mengenai Covid-19.

Enam individu telah dibawa ke mahkamah.

“Bagi mereka yang terbiasa membuat berita palsu, saya memberi amaran kepada anda untuk berhenti,” kata Ismail Sabri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here