Kementerian Kesihatan kesan lima ‘generasi’ kes Covid-19 yang dikaitkan dengan cluster tabligh

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan mengesan lima “generasi” kes positif Covid-19 yang dikaitkan dengan perhimpunan tabligh di Masjid Seri Petaling bulan lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Seri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata dari kelompok itu, 711 kes telah menjangkiti keluarga mereka.

“Sekiranya kita melihat kelompok tabligh, terdapat 711 kes indeks dan kes indeks ini tersebar ke keluarga mereka, yang merupakan generasi pertama.

“Anggota keluarga mereka menjangkiti jiran mereka, dan jiran-jiran ini menjangkiti rakan-rakan mereka, kami telah melihat lima generasi jangkitan. Setiap orang yang menjangkiti individu lain … terdapat lima generasi,” katanya semasa sidang akhbar mengenai situasi Covid-19 pada Khamis (26 Mac).

Kluster tabligh membentuk 55% daripada semua kes Covid-19 di negara ini, atau 1,117 daripada 2,031 kes setakat ini.

Lebih separuh daripada 23 kematian yang dikaitkan dengan penyakit setakat ini juga dikaitkan dengan kelompok ini.

Perhimpunan tabligh dari 27 Feb hingga 3 Mac tahun ini menyaksikan kira-kira 16,000 peserta, dengan 1,500 daripadanya menjadi warga asing dari 25 negara yang berbeza.

“Kita perlu menentukan bagaimana kita akan mengenal pasti hubungan rapat peserta tabligh, yang pertama adalah ahli keluarga mereka dan yang kedua adalah mungkin kawan-kawan mereka. Penyiasatan ini rumit dan akan mengambil masa,” kata Dr Hisham.

Beliau berkata, 13,762 peserta tabligh telah ditayangkan dengan 9,327 sampel yang diambil untuk diuji.

Walaupun 1,117 sampel diuji positif, sejumlah 5,646 negatif manakala 2,564 masih menunggu keputusan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here