Terima kasih kepada MCO, Sungai Melaka jadi hijau dan bersih

MELAKA: Sungai Melaka menjadi perbincangan di bandar ini kerana airnya yang ‘lebih hijau’ dan bersih sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO).

Pemeriksaan oleh Bernama di beberapa lokasi, termasuk berhampiran bangunan Stadthuys dan Jonker Road, menunjukkan bahawa sungai itu tidak bersih selama ini.

Sebelum MCO untuk mengekang penyebaran Covid-19 dilaksanakan pada 18 Mac, air Sungai Melaka keruh dan dengan warna seperti teh tarik.

Penunggang beca Joseph Oliveira, 54, tersenyum ketika diperlihatkan gambar Sungai Melaka yang diremajakan dan mengatakan bahawa dia tidak melihat sungai ini bersih selama lapan tahun bekerja di kawasan itu.

“Mungkin cara pengambilan gambar itu menjadikan Sungai Melaka kelihatan lebih jelas daripada yang sebenarnya. Airnya lebih bersih semasa MCO kerana kurang aktiviti di Sungai Melaka. Sebelum ini, ia sangat sibuk dengan kapal-kapal yang menunggang sungai, menyebabkan airnya keruh, “kata penduduk Kampung Portugis itu kepada Bernama.

Oliveira mengatakan Sungai Melaka pernah berbau busuk dan mempunyai air berwarna hitam pada tahun 80-an dan 90-an, tetapi kerajaan negeri, terutama pada masa bekas ketua menteri Tan Sri Mohd Ali Rustam, memulihkan sungai tersebut dalam usaha mengubahnya menjadi ” Venice dari Timur “.

“Sungai Melaka yang lebih bersih baik untuk alam sekitar. Ia juga dapat menolong orang seperti saya untuk menjana wang ketika menjadi tarikan pelancong. Bagi saya, biarkan sungai berehat sebentar dan ia akan membantu kita kembali selepas ini,” katanya kata.

Menyuarakan sentimennya adalah Salim Bachek, 48, yang mengatakan terdapat penurunan aktiviti di sungai dan kawasan sekitarnya.

“Saya dan pekerja lain membuang banyak sampah dari Sungai Melaka, tetapi semasa MCO tidak banyak sampah. Bagaimanapun, orang ramai tidak boleh mandi atau mencuci kaki dengan air sungai kerana tidak sebersih berenang air kolam, “kata Salim, yang berasal dari Bachang.

-Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here