Pakar: Penting bagi semua untuk kekalkan diet yang sihat dan senaman yang kerap

PETALING JAYA: Ketika perintah kawalan pergerakan (MCO) mencapai tanda separuh jalan, Persatuan Psikiatri Malaysia (MPA) telah melancarkan usaha untuk memberi nasihat kepada orang ramai untuk menjaga kesihatan mental mereka.

Ini berikutan kejadian bunuh diri di Hospital Serdang pada hari Sabtu melibatkan pesakit berusia 62 tahun yang disiasat untuk Covid-19.

Setiausaha MPA, Dr Firdaus Abdul Gani berkata masalah kesihatan mental bukan sahaja dicetuskan oleh ketakutan atau kecemasan pandemik tetapi juga keadaan kewangan seseorang dan mengganggu kehidupan sosial.

“Walaupun rasa takut dan kebimbangan mengenai penyakit itu dijangka, ia boleh menjadi sangat menggalakkan dan menyebabkan emosi yang kuat pada individu tertentu,” katanya.

Dr Firdaus berkata “mekanisme penangguhan yang baik” diperlukan untuk mengelakkan kesan psikologi jangka panjang dari keadaan Covid-19.

Dia mengingatkan tentang pentingnya penjagaan diri dengan mengekalkan diet seimbang, senaman yang kerap, tidur yang mencukupi dan menahan diri dari alkohol dan tembakau.

Dr Firdaus berkata teknik relaksasi seperti pernafasan mendalam, mendengar muzik dan keletihan otot progresif boleh membantu mengurangkan kebimbangan.

“Mengehadkan masa media dengan berehat dari menonton TV, membaca atau mengikuti pandemik di media sosial juga mungkin berguna,” katanya.

Untuk mengatasi pengasingan sosial, Dr Firdaus menasihati orang untuk berkomunikasi dengan rakan dan ahli keluarga melalui media sosial atau telefon.

“Sangat membantu untuk terus berhubung dan menyatakan kebimbangan atau kebimbangan anda kepada orang lain. Ini juga boleh menjadi masa untuk ikatan keluarga dan peningkatan peribadi, “katanya.

“Perancangan untuk aktiviti yang dilakukan bersama dan pembelajaran dalam talian mempunyai kesan positif terhadap kesihatan mental.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here