MCO: Lapan jalan raya ditutup di Kajang bermula 8 April

KUALA LUMPUR: Kajang akan melaksana lapan penutupan jalan raya dan lebih banyak sekatan jalan raya bermula Rabu ini (8 April), kata Ketua Polis Daerah ACP Ahmad Dzaffir Mohd Yussoff.

Beliau berkata penutupan itu akan melibatkan jalan menuju ke bandar Kajang kerana ini adalah untuk menghadkan pergerakan rakyat semasa fasa dua perintah kawalan pergerakan, dalam usaha untuk membendung Covid-19.

“Jalan-jalan yang terjejas ialah Jalan Tunai Slip Jalan Sungai Chua-KTM, Jalan Reko-MRT, Jalan Cheras-Jalan Timur (bertentangan dengan Masjid Kajang Jamek) Jalan Semenyih-Jalan Rendah Ti Kok, Jalan TTDI Grove 2/1 dari Persiaran Saujana Impian dan Jalan TTDI Grove 1/1.

“Persiaran Saujana Impian-Jalan Melor 1, Jalan Sungai Kantan dari Desa Jenaris dan Persiaran Saujana Impian dan jalan yang bersempadan dengan Bandar Seri Putra-Nilai 3 juga akan ditutup,” katanya dalam satu kenyataan di sini, Isnin (6 April).

Dengan penutupan jalan ini, laluan alternatif dari Persiaran Saujana Impian dan Grand Saga Highway akan melalui Jalan Cheras ke Kajang manakala dari Sungai Chua akan melalui Lebuhraya SILK ke Lebuh Raya Grand Saga ke Jalan Cheras Kajang.

Video palsu 'makan tuan' | Kes | Berita HarianBeliau berkata jalan alternatif lain dari Jalan Reko melalui Lebuhraya SILK: Jalan Bukit ke bandar Kajang; Jalan Low Ti Kok; Jalan Timur melalui Jalan Cempaka Kuning; Cempaka Putih; Pekan Kajang, sambil menambah laluan menuju ke ibu pejabat polis daerah Kajang; Mahkamah Kajang; MPKJ; dan Pusat Perubatan Plaza Kajang akan melalui Jalan Timur dan Cempaka Kuning.

Sementara itu, Ahmad Dzaffir berkata setakat ini tujuh blok jalan telah dipasang di daerah itu dan mereka berada di Grand Saga Highway (Kuala Lumpur-bound); Plaza Tol Kajang; Plaza Tol Bangi; Plaza Tol Bandar Sri Putra; Plaza Tol Kajang Selatan (LEKAS); Batu 21 Sungai Lui, Hulu Langat; dan SJR Batu 24 Sungai Lui, Hulu Langat.

Beliau berkata polis akan menambah tiga lagi sekatan jalan raya di KM1 Lebuhraya Besraya (terikat UPM); Sungai Ramal Dalam (Putrajaya-bound); dan Jalan Cheras Batu 14 (bertentangan dengan KPJ Kajang-menuju Kajang) mulai tengah malam pada 8 April.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here