Seorang lelaki ditangkap setelah dadah didapati di subwoofer kereta

PETALING JAYA: Dia mengubah kotak subwoofer di  keretanya untuk memiliki pintu perangkap supaya dia dapat menyembunyikan dadah di sana.

Rancangannya untuk menyeludup dadah malah tidak dapat dikesan ketika dia ditangkap pada hari Isnin kerana melanggar perintah kawalan pergerakan (MCO).

Dia dibebaskan dengan jaminan ketika itu.

Walau bagaimanapun, undang-undang yang panjang itu berjaya dilakukan setelah polis memeriksa sebuah syarikat kurier di Jalan Tandang di sini pada hari Khamis.

Komisen OCPD Petaling Jaya, Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, berikutan risikan, polis menyerbu syarikat itu sekitar jam 3.20 petang.

“Berdasarkan maklumat yang kami terima dari pemeriksaan di sana, kami menangkap lelaki yang menganggur berusia 27 tahun dan merampas keretanya di Sungai Way.

“Kami memeriksa keretanya dan menjumpai pelbagai jenis ubat yang tersembunyi di subwoofer,” katanya kepada wartawan di markas polis Petaling Jaya, semalam.

Polis merampas 440 pil ekstasi, 500 pil erimin 5, 300g ketamin dan 7.14kg bahan serbuk juga dipercayai dadah.

“Kira-kira sejam kemudian, kami menangkap seorang wanita asing berusia 24 tahun dalam serbuan di Bukit Jalil.

“Kami merampas 300g syabu dan RM320,000 tunai, mata wang asing, tiga jongkong emas seberat 48g dan beberapa barang kemas,” katanya.

Dia menambah bahawa mereka kemudian melakukan serbuan lain di Taman Klang Utama pada pukul 4 pagi semalam dan menangkap seorang lagi suspek lelaki.

Katanya, suspek merupakan anggota sindiket yang aktif di Lembah Klang selama lebih dari enam bulan.

“Mereka menggunakan syarikat kurir untuk membekalkan ubat mereka kepada pengguna di negeri lain, termasuk di Borneo,” katanya.

Ketika suspek ditangkap kerana melanggar MCO empat hari sebelum serbuan, ACP Nik Ezanee mengatakan bahawa dia memandu kereta dengan sistem audio yang diubah suai di mana ubat-ubatan itu disembunyikan tetapi dia berjaya mengelakkan pengesanan ketika itu.

“Kami akhirnya bertemu dengannya,” katanya, sambil menambahkan bahawa semua suspek telah direman untuk membantu dalam siasatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here