F&NHB berusaha untuk minimumkan kesan covid-19 terhadap perniagaan dan kesejahteraan pekerja

KUALA LUMPUR: Fraser & Neave Holdings Bhd (F&NHB) telah berusaha untuk meminimumkan kesan wabak COVID-19 terhadap operasi dan kesejahteraan rakyatnya.

Sebagai pengeluar tenusu dan minuman utama di Malaysia, Kumpulan F & NHB adalah antara syarikat yang diluluskan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan kehancuran tempatan yang berkaitan untuk terus beroperasi pada tenaga kerja yang dikurangkan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO). Ketua Pegawai Eksekutif F & NHB, Lim Yew Hoe mengesahkan komitmen kumpulan untuk menyokong para pelanggan, rakan niaga dan komuniti secara keseluruhannya dengan penawaran produk F & N teras yang mencukupi di tengah-tengah ketidakpastian. 

“Bersama dengan waktu pengeluaran dan tenaga kerja yang dikurangkan sebagaimana yang ditetapkan oleh pihak berkuasa semasa  tempoh MCO Bersama dengan inventori yang sihat, F & NHB berusaha untuk memastikan ketersediaan produk teras kami kepada pengguna pada masa-masa yang belum pernah terjadi sebelumnya. ”

“Cabaran kami yang paling sukar dalam tempoh ini adalah untuk meneruskan operasi kami dengan kebimbangan ketakutan, sambil menjaga kesejahteraan pekerja kami. Kami sangat berterima kasih kepada wira dalaman kami dalam logistik dan pengeluaran  yang terus meningkatkan bar dengan dedikasi dan ketabahan mereka pada masa-masa yang mencabar untuk menjadikan produk kami tersedia untuk pelanggan dan pengguna setia kami, “kata Lim.

Lim berkata, “Sebagai penghargaan, semua pekerja barisan hadapan termasuk pekerja kontrak yang telah diluluskan untuk bekerja di kilang pengeluaran dan gudang kami semasa MCO ini akan menerima elaun mingguan khas”

Kami sangat menghargai jasa barisan hadapan pekerja termasuk pekerja kontrak yang telah diluluskan untuk bekerja di kilang pengeluaran dan gudang kami semasa MCO ini akan menerima elaun mingguan khas

“Selain mendapat gaji penuh dan sokongan perubatan yang dijamin untuk semua kakitangan F & NHB, Kumpulan juga melakukan lebih banyak untuk para pekerjanya semasa pencabar ini  tempoh. Kami mengiktiraf cabaran kewangan bahawa beberapa pekerja dan keluarga mereka mungkin akan mengalami krisis masa ini.  Oleh itu, kami telah menyediakan pelbagai bentuk bantuan kewangan untuk menjaga kesejahteraan pekerja kami sepanjang beberapa bulan akan datang, “tambahnya.

Bagi semua pemegang saham kami, kami telah memutuskan pembayaran awal bonusin kontrak April dan Mei untuk membantu  orang-orang yang fanmiliesnya memerlukan wang tunai dalam tempoh ini.Ini juga berfungsi sebagai penambahan / alternatif kepada dasar baru-baru ini untuk membenarkan pengeluaran sebahagian dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Selain itu, semua potongan bulanan daripada pinjaman motosikal dengan Kumpulan telah ditangguhkan selama empat bulan ”  Lim berkata.

F & NHB telah mencipta hotline bantuan pekerja yang membantu pekerja dengan pertanyaan dan / orissues yang berkaitan dengan pekerjaan yang boleh memberi kesan kepada kesihatan dan kesejahteraan emosi mereka.

“Kakitangan kami berada di tengah-tengah organisasi kami. Pada masa-masa seperti ini, adalah penting bahawa kami mengekalkan semangat yang tinggi agar rakyat kita mempunyai ketenangan fikiran dan bersiap sedia untuk membantu Kumpulan melangkah ke hadapan apabila keadaan wabak telah bertambah baik,” tambah Lim. 

Lim berkata terlalu awal untuk menilai impak kewangan, memandangkan krisis masih berlaku, termasuk di Thailand di mana Kumpulan mendapat pendapatan dan keuntungan yang ketara daripada.  “Sekali-sekala seperti ini, tumpuan utama kita adalah untuk kesejahteraan rakyat kita sambil memastikan bekalan yang mencukupi untuk pasaran. Kami juga akan bekerjasama rapat dengan rakan perdagangan dan pembekal kami untuk memastikan gangguan yang minimum dalam tempoh ini apabila aliran tunai mungkin  ketat “katanya.

Kami juga ingin menyampaikan penghargaan kepada MITI dan pihak berkuasa yang berkenaan kerana responsif terhadap keperluan makanan dan pembuat minuman termasuk pembekal bahan mentah dan pembungkusan serta penyedia perkhidmatan yang berkaitan supaya mereka dapat terus mengendalikan dan mengangkut barangan pada ketika ini.

Sementara itu, Pengerusi FSNHB, Tengku Syed Badanudin Jamalullal mengucapkan terima kasih dan memuji para wali frontine negara yang telah bekerja keras untuk menjaga keamanan dan keselamatan rakyat.

Kami menganggap bahawa mereka menghadapi cabaran-cabaran dan mengorbankan keseronokan peribadi. Dan bagi pihak kami, kami berharap dapat membantu mereka menjadi terhidrat dan bertenaga dengan baik semasa mereka bertarung dengan pandemik COMID-19 untuk kita semua, “kata Tengku Syed Badarudin.

Pandemik COVID-19 di Malaysia FANE telah menyumbang produk seperti 100PLUS isotonic Drinks FAN ais Air Mineral Mountain dan Sunkist Orange Juices kepada frontliners di kedua-dua Semenanjung dan Malaysia Timur Terdapat 1800 kotak produk bernilai lebih daripada RM100.000 telah dihantar  kepada senarai penerima yang semakin meningkat dengan jenis rujukan.

Para penerima adalah Hospital Selayang Hospital Sungai Buloh, Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Queen Ekabeth, Polis Diraja Malaysia, Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan NADMA dan beberapa majlis bandaraya antara lain.

Ini merupakan satu cara kami menghargai jasa wira-wira ini. Hanya kata-kata tidak cukup  mengungkapkan rasa syukur kami yang menghargai para pemimpin negara dan kami ingin  mengatakan ribuan TERIMA KASIH kepada yang  bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk melawan virus itu dan memastikan rakyat Malaysia selamat.  Kami mengharapkan mereka dan kami akan terus menyumbang selagi mereka perlukan ketika waktu yang mencabar ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here