Covid-19: Mesej viral libatkan pasar borong Ipoh tidak benar, kata MB Perak

IPOH: Satu mesej virus yang mendakwa bahawa Kementerian Kesihatan telah mengarahkan individu yang pergi ke pasaran borong Ipoh baru-baru ini untuk pergi untuk pemeriksaan Covid-19 adalah palsu, kata Menteri Besar Perak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Dalam tweet di akaun rasminya pada hari Ahad (12 April), dia memuat naik tangkapan skrin mesej WhatsApp dan menandakannya sebagai “palsu”.

Mesej virus mengatakan bahawa sesiapa yang pergi ke pasar borong dari Khamis lepas (9 April) harus pergi ke klinik hospital atau klinik kesihatan terdekat untuk pemeriksaan kesihatan untuk memastikan mereka tidak dijangkiti oleh Covid-19.

Sementara itu, Pengarah Kesihatan Perak Dr Ding Lay Ming menafikan kematian seorang lelaki Indonesia di Kampung Aman, Sitiawan pada hari Ahad disebabkan oleh Covid-19.

Beliau berkata ujian yang dilakukan terhadap lelaki berusia 42 tahun di Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini pada 9.47 malam mendapati bahawa dia tidak dijangkiti oleh Covid-19.

Dia berkata lelaki itu mengalami demam, kehilangan selera makan dan mobiliti sejak Jumaat lalu (10 April) dan seorang doktor swasta yang merawatnya mengesyaki dia mengalami keradangan otak atau meningitis.

“Kesihatan lelaki itu merosot dan dia tidak dapat bernafas pada pukul 3 pagi. Dia dilaporkan mati pada jam 6.33 pagi pada hari yang sama di Hospital Seri Manjung,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here