Covid-19: Memerlukan lebih banyak PPE, bekalan semasa hanya boleh berlangsung selama dua minggu

PUTRAJAYA : Kementerian Kesihatan menggalakkan pelbagai pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk mendermakan peralatan perlindungan peribadi (PPE) untuk penggunaan kakitangan barisan hadapan yang merawat pesakit Covid-19.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pembekalan PPE untuk melindungi kakitangan barisan hadapan masih diperlukan kerana ia merupakan salah satu barangan yang boleh digunakan setiap hari.

“Penggunaan PPE meningkat dua hingga 10 kali lebih banyak daripada penggunaan biasa,” katanya kepada media semasa pembaharuan kebangsaan Covid-19 di sini pada hari Isnin (13 April) sebagai tindak balas kepada masalah bekalan bekalan PPE.

Dr Noor Hisham menjelaskan bahawa PPE digunakan setiap hari, berbeza dengan ventilator yang mencukupi setakat ini.

“Kami mempunyai ventilator yang mencukupi, terdapat 956 unit, dan tidak perlu lebih banyak ventilator, tetapi tidak dengan PPE, jika NGO ingin menderma, sila menyumbang PPE kepada kami (kementerian), katanya.

Dr Noor Hisham berkata dari segi pemeriksaan stok PPE, kementerian mempunyai sistem yang boleh melihat ke tahap bekalan di negeri-negeri, serta di hospital-hospital di seluruh negara.

Beliau berkata pemerolehan PPE adalah melalui tiga cara, iaitu secara pukal oleh perolehan pusat atau di peringkat negeri dan sumbangan daripada NGO.

“Apa yang penting ialah kita perlu terus mendapatkan PPE. Setakat ini, kita mempunyai cukup untuk bertahan selama sekurang-kurangnya dua minggu lagi,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata kementerian terus meneruskan mendapatkan lebih banyak bekalan PPE dan akan mengedarkannya ke setiap negeri dan hospital.

Mengenai bilangan pekerja kesihatan yang bersara yang pernah menyertai kementerian di hadapan, Dr Noor Hisham berkata setakat ini, 65 pakar perubatan dan lebih 1,000 jururawat telah melakukannya.

– Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here