Covid-19: Kluster baru dikesan di Sendayan, Negri Sembilan

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan telah mengesan kelompok baru kes Covid-19 di Sendayan, Negri Sembilan yang melibatkan pusat tahfiz.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, setakat ini, 39 kes positif telah dikesan di Sendayan yang melibatkan 13 pelajar tahfiz, sekumpulan 15 individu dan 11 orang dari sebuah keluarga.

“Jadi, ada wabak Covid-19 di Sendayan.

“Tindakan bersepadu telah dan sedang dilaksanakan oleh kementerian di lokasi untuk memeriksa penyebarannya di Sendayan,” katanya dalam sidang media hariannya di sini Selasa (14 April).

Mengulas lanjut, Dr Hisham berkata, 28 kumpulan virus telah dikesan di negara ini dengan kumpulan terbesar berada di Seri Petaling setakat ini.

“Selain dari kumpulan pemasangan di Seri Petaling, kelompok lain dianggap kecil,” katanya.

Menjawab apakah ada kemungkinan kes baru di Masjid India, Kuala Lumpur dan sekitarnya, dia mengatakan sejauh ini 573 sampel telah diambil dan menunggu hasil.

“Di Masjid India, sejauh ini, kami tidak mempunyai kes baru yang terdeteksi. Tetapi kami telah memulakan tindakan kami untuk mengesan kes aktif di sana, bahkan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (EMCO) yang disempurnakan, jadi perlu beberapa hari sebelum kami dapat datang dengan hasilnya, ”jelasnya.

Kerajaan telah mengenakan MCO yang dipertingkatkan di Masjid India dan kawasan sekitarnya di Kuala Lumpur, berkuatkuasa Selasa sehingga 28 April.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here