Pereka fesyen bantu menghasilkan PPE

PETALING JAYA: Pereka fesyen Malaysia berkumpul untuk membantu mengatasi kekurangan alat pelindung diri (PPE) setelah Kementerian Kesihatan memberi amaran bahawa stok cepat habis.

Pereka fesyen, Datuk Datuk Jovian Mandagie berkata, dia patah hati ketika membaca berita bahawa beberapa barisan hadapan harus menggunakan jas hujan dan beg sampah plastik untuk melindungi diri.

“Saya fikir mereka berhak lebih baik. Masing-masing dari mereka perlu dilindungi dengan memakai peralatan yang betul semasa merawat pesakit.

“Inilah yang mendorong saya untuk bekerja keras dalam projek PPE ini,” katanya ketika dihubungi.

Jovian, 34, adalah salah satu pereka fesyen terkemuka di negara ini yang pakaiannya dipakai oleh selebriti dan kerabat diraja.

Dia mengatakan bahawa dia hanya memainkan peranannya dalam membantu barisan hadapan dalam masa penting ini.

Putting On and Removing Personal Protective Equipment | NEJM

“Saya memilih untuk menjahit PPE ini bukan hanya kerana ia adalah salah satu perkara paling penting yang diperlukan oleh barisan hadapan kami, tetapi juga kerana itulah yang paling saya lakukan sebagai pereka fesyen.

“Apa sahaja yang berkaitan dengan kain dan menjahit selalu menjadi minat saya, jadi saya fikir, mengapa tidak. Itu yang paling sedikit yang dapat saya lakukan untuk mudah-mudahan meringankan beban mereka, jika tidak banyak, bahkan sedikit yang dapat dilakukan, ”katanya.

Jovian mengatakan bahawa dia bernasib baik kerana mendapat sokongan daripada mereka yang dekat dengannya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here