‘Ada yang masih beri alasan tidak munasabah’

SERDANG: Perintah kawalan pergerakan (MCO) telah memasuki fasa ketiga, tetapi orang masih berusaha untuk menolak keputusan tersebut dan memberikan alasan yang tidak masuk akal.

Komandan OCPD Serdang, Ismadi Borhan berkata, pegawainya yang mengendalikan enam sekatan jalan raya di daerahnya sepanjang waktu menerima pelbagai alasan daripada pemandu kenderaan.

“Kami ada orang yang memberitahu kami bahawa mereka ingin pergi ke pajak gadai dan pasangan yang mengatakan mereka ingin pergi ke Kampar untuk menjemput ibu mereka.

“Kami memberikan amaran kepada mereka dan mengarahkan mereka untuk membuat putaran balik dan pulang,” katanya kepada pemberita selepas mengunjungi sekatan jalan raya di sepanjang Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) di sini.

Dia mengatakan sejak MCO berkuat kuasa, pegawainya telah menahan 196 orang kerana menentangnya.

“Kami juga mengeluarkan 143 kompaun masing-masing RM1,000,” katanya, sambil menambah bahawa pegawainya kini memperketat penguatkuasaan MCO untuk fasa ketiga.

ACP Ismadi mengatakan bahawa mereka sekarang akan menangkap mereka tanpa alasan yang sah untuk keluar.

“Beberapa orang keluar untuk membeli barang keperluan jauh dari kediaman mereka apabila mereka dapat dengan mudah mendapatkannya dari kedai-kedai kejiranan. Mereka keluar kerana mahu dan bukan kerana mereka perlu, ”katanya.

Dia menggesa orang ramai untuk mematuhi MCO.

ACP Ismadi mengatakan bahawa mereka mempunyai enam sekatan jalan raya yang statik di daerahnya, termasuk dua di sepanjang LDP (berhampiran bangunan KLH dan berhampiran Batu 11 menuju ke Shah Alam, Putrajaya).

“Sekatan jalan raya yang lain terletak di sepanjang lebuh raya Bukit Jalil (di bawah stesen LRT BK5), Jalan Putra Permai menuju ke LDP, Jalan Serdang Raya SR8 menuju ke Kuala Lumpur dan Lestari Perdana LP7 menuju ke Taman Equine.

“Kami juga telah menutup empat jalan – Jalan Batu 7 Jalan Puchong ke Jalan Kelang Lama, Jalan Persiaran Puncak Jalil ke Bukit Jalil, Jalan Serindit, Puchong Jaya ke Taman Wawasan dan Jalan Layang-Layang Puchong Jaya ke LDP,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here