India setuju untuk jual hidroksioklorokuin kepada Malaysia

NEW DELHI / KUALA LUMPUR: India telah bersetuju untuk menjual tablet hidroksiklorokuin kepada Malaysia untuk digunakan dalam rawatan pesakit Covid-19, kata Timbalan Menteri Luar Negeri Kamarudin Jaffartold Reuters pada hari Rabu (15 April), dengan New Delhi sebahagiannya melarang eksport ubat anti-malaria.

India adalah pengeluar hidroksiiklorokuin terbesar di dunia, penjualannya melambung tinggi di seluruh dunia termasuk di Amerika Syarikat, terutama setelah Presiden Donald Trump menyebutnya sebagai senjata berpotensi melawan Covid-19, penyakit yang disebabkan oleh novel coronavirus.

New Delhi bulan lalu menahan eksport hidroksiklorokuin untuk mendapat bekalan untuk dirinya sendiri, sebelum setuju  untuk membekalkannya kepada beberapa negara jirannya dan juga “negara-negara yang sangat terpengaruh oleh wabak tersebut”.

“Pada 14 April, India telah memberi izin kepada Malaysia untuk mengimport 89.100 tablet,” kata Kamarudin kepada Reuters.

“Kami akan berusaha mendapatkan lebih banyak tablet hidroksiklorokuin dari India, yang juga bergantung pada ketersediaan stok.”

Kementerian luar negeri India tidak menanggapi permintaan komen dari Reuters.

Malaysia telah menggunakan hidroksiklorokuin untuk kes Covid-19 ringan hingga teruk bersama dengan ubat lain, menurut protokol rawatannya yang dilihat oleh Reuters.

-REUTERS-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here