Kerajaan tidak patut membenarkan pelajar universiti balik secara tergesa-gesa semasa MCO: KKM

PUTRAJAYA: Pemerintah tidak boleh membiarkan ‘balik kampung’ tergesa-gesa berlaku ketika membiarkan pelajar universiti kembali ke kampung halaman mereka, kata Kementerian Kesihatan.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata perlu ada penjadualan yang tepat untuk membebaskan kira-kira 100,000 pelajar dari kampus mereka.

“Kita tidak seharusnya mengulangi kesalahan yang sama di masa lalu ketika ada orang yang terburu-buru kembali ke kampung halaman mereka.

“Kementerian dan Majlis Keselamatan Nasional sedang merancang strategi mengenai hal ini,” kata Dr Noor Hisham pada sidang media harian kementerian itu di sini Selasa (21 April).

Terdahulu, menteri kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan akan mempertimbangkan untuk membenarkan pelajar universiti yang tinggal di kampus mereka sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) untuk pulang.

Dr Noor Hisham berkata belum ada kumpulan Covid-19 yang dikesan di mana-mana universiti di negara ini.

“Sebilangan besar pelajar telah bersembunyi di universiti mereka selama empat minggu terakhir. Tidak ada kumpulan yang dikesan dalam kalangan pelajar setakat ini, dan kami akan dapat menyaringnya sebelum mereka dihantar pulang, “katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here