Prasarana, KTMB untuk mengubah waktu operasi pada bulan Ramadan, kata Dr Wee

PETALING JAYA: Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) akan mengubah waktu operasi sepanjang bulan Ramadan, kata Kementerian Pengangkutan.

Menterinya Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata kedua-dua penyedia pengangkutan awam itu sekarang akan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 10 pagi, dan 4 petang hingga 10 malam pada bulan Ramadan.

Perkhidmatan tersebut merangkumi LRT, MRT dan KL Monorel yang dikendalikan oleh Rapid Rail Sdn Bhd serta perkhidmatan bas di bawah Rapid Bus Sdn Bhd seperti GoKL, Smart Selangor dan bas feeder.

Dr Wee berkata kekerapan untuk operasi kereta api Rapid KL adalah setiap 10 minit pada waktu puncak dan 30 minit untuk waktu puncak.

“Pengangkutan awam darat di Sabah dan Sarawak juga disyorkan untuk beroperasi berdasarkan jadual ini.

“Namun, ini juga berdasarkan pertimbangan dari dua pemerintah negara itu,” kata Dr Wee dalam satu kenyataan pada hari Khamis (23 April).

Katanya, perubahan waktu operasi pada waktu petang adalah untuk memudahkan perjalanan pengguna pengangkutan awam sepanjang bulan Ramadan.

Ia juga menghormati mereka yang bekerja, terutama umat Islam yang berpuasa.

“Orang awam yang menggunakan transportasi umum diingatkan untuk mengikuti semua peraturan yang ditetapkan selama perintah pengendalian pergerakan (MCO) yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Nasional, seperti menjaga jarak sosial, menjaga kebersihan diri seseorang sebagai alat untuk membendung penyebaran Covid-19, “katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here