Kawalan keselamatan yang ketat di sempadan

KUALA LUMPUR:Kawalan sempadan yang ketat adalah langkah utama yang diperlukan untuk mengekang kes COVID-19 yang diimport walaupun kerajaan melonggarkan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) untuk membolehkan aktiviti ekonomi dimulakan semula pada 4 Mei.

Faktor kawalan sempadan telah ditekankan berulang kali oleh Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, ketua pengarah kesihatan, di hampir semua kemas kini harian COVID-19nya kepada media sejak Malaysia berada di bawah MCO pada 18 Mac.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador dan Ketua Angkatan Pertahanan Jeneral Tan Sri Affendi Buang telah menjaga kata-kata mereka dan meningkatkan keamanan di banyak pusat pemeriksaan sempadan.

Anggota keselamatan juga terus memperhatikan siapa saja yang berusaha menyelinap ke negara ini melalui banyak jalan tikus, laluan haram melintasi hutan dan perkebunan yang juga digunakan untuk penyeludupan.

Bukan tugas yang mudah untuk mengawal seluruh perbatasan antarabangsa, sekitar 3.000 km di darat saja, dan garis pantai lebih dari 4.600 km, yang dibagikan Malaysia kepada negara-negara jirannya, iaitu, Thailand, Singapura, Brunei Darussalam, Indonesia, Filipina dan Vietnam.

Tetapi tugas itu mesti dilakukan. Laporan dari lapangan menunjukkan bahawa anggota keselamatan tidak berusaha keras untuk memastikan bahawa semua terkawal di perbatasan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, dalam satu pidato kepada negara pada 1 Mei, mengatakan bahawa kawalan sempadan ketat adalah salah satu daripada enam kriteria yang telah diambil kira untuk melaksanakan MCO Bersyarat untuk membolehkan aktiviti ekonomi dimulakan semula pada 4 Mei.

Panglima Op Wawasan Kedah / Perlis Supt Abd Razak Md Din berkata Pasukan Operasi Umum Batalion ke-18 (PGA) yang berpusat di Pengkalan Hulu, Perak, telah meningkatkan jumlah personel dan meningkatkan rondaan di sepanjang sempadan Malaysia-Thailand di Perlis sejak mengambil tugas pada 1 April.

“Rondaan yang lebih kerap dilakukan di kawasan panas seperti Wang Kelian, Kuala Sanglang, Padang Besar dan Chuping, dan terutama jalan tikus yang disukai oleh pendatang tanpa izin dan penyelundup,” katanya kepada Bernama.

Dia mengatakan bahawa kawalan ketat telah menjauhkan pendatang tanpa izin dan bahawa pada bulan April, hanya dua pendatang tanpa izin yang ditangkap. Namun, katanya, terdapat peningkatan penyeludupan daun ketum, dengan disita 8.4 tan bernilai RM472,000 pada bulan April.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here