Janggan tinggalkan norma baharu selepas PKPB berakhir

Selepas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) secara rasmi melaporkan kes positif COVID-19 pertama negara pada 25 Januari yang membabitkan tiga warga China yang masuk ke Malaysia melalui Johor dari Singapura, diam tak diam sudah hampir lima bulan kita ‘hidup’ bersama wabak ini. Bagaimana pandemik wabak COVID-19 merubah senario kehidupan sosial dan ekonomi di seluruh dunia termasuk Malaysia dalam masa yang singkat tidak perlu diperjelaskan lagi kerana semua orang dapat melihat dan merasai kesannya termasuk penulis.

Selepas kes pertama dilaporkan, hari demi hari yang dilalui selepas itu makin mendebarkan rakyat Malaysia apabila KKM melaporkan kes-kes positif jangkitan makin bertambah dalam negara. Bermula dari satu angka bertukar ke dua angka dan seterusnya naik ke tiga angka jangkitan. Ia makin menambahkan ketakutan apabila kes kematian berpunca dari COVID-19 mula dilaporkan dan ketika ini rakyat Malaysia makin menyedari bahawa virus ini bukan biasa-biasa.

Satu keputusan yang sukar tetapi perlu dibuat telah diambil Kerajaan apabila Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin pada 16 Mac membuat pengumuman secara langsung bahawa Kerajaan akan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac diseluruh negara. Keputusan ini ibarat ditelan mati emak, diluah pula mati bapa tetapi ini pilihan terbaik setelah semua aspek diberi pertimbangan dengan penuh kebijaksanaan oleh Kerajaan. Dapat dilihat polis dan tentera bersama-sama membuat sekatan jalan raya dan rondaan, pergerakan rakyat dibataskan, sektor ekonomi bukan dalam ‘essential services’ terhenti, aktiviti keagamaan di masjid dan rumah ibadat dilarang, manakala sekolah dan instiusi pengajian tinggi lengang tanpa pelajar.

Atas keperluan untuk membendung dan memutuskan jangkitan di kawasan tertentu, Kerajaan melaksanakan pula Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dengan Batu 21 hingga Batu 24 di SungaI Lui, Hulu Langat dan Menara City One, Kuala Lumpur antara kawasan terawal dikenakan perintah ini. Kawad berduri dipasang memagari seluruh kawasan PKPD dengan tentera lengkap bersenjata mengawal ketat setiap inci kawasan agar tiada yang bolos. Segalanya terlihat umpama filem perang tetapi hakikatnya, memang negara sedang berperang dengan musuh halimunan yang amat berbahaya ini. Di medan peperangan sebenar dapat disaksikan frontliners kita bertempur hebat dengan COVID-19 siang dan malam, 24 jam tanpa henti. Mereka tiada masa untuk berehat secukupnya, malah ada yang tidak dapat berjumpa pasangan mahupun anak-anak dalam tempoh yang lama walaupun tinggal sebumbung.

Satu sejarah kepada negara untuk melihat rakyat Malaysia ‘berkurung’ di rumah untuk tempoh yang lama kerana PKP dan di sinilah bermulanya norma baharu dalam kehidupan kita. Selepas lebih dua bulan hidup dalam PKP, rakyat Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here