Lima murid sekolah rendah kes baru Kluster Tawar – KKM

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan terdapat lima kes baru yang dilaporkan bagi Kluster Tawar pada hari ini, menjadikan jumlah kes dalam kluster ini 70 kes setakat ini.

“Kelima-lima kes baru ini melibatkan pelajar-pelajar sebuah sekolah rendah di negeri Kedah.

“Mereka telah dikenalpasti melalui pengesanan kes secara aktif (Active Case Detection) dan saringan kontak rapat kes-kes positif kluster ini.

“Hasil siasatan mendapati mereka adalah kontak rapat kepada kes ke-9197 yang merupakan seorang pelajar prasekolah (kes ini telah dilaporkan pada 16 Ogos 2020),” kata beliau pada sidang akhbar di Putrajaya hari ini.

Jelasnya, setakat jam 12 tengah hari tadi, seramai 3,547 orang telah disaring dalam kluster ini.

Dr Noor Hisham juga mengingatkan semua pihak sekolah supaya mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Majilis Keselamatan Negara (MKN) termasuk SOP sebelum, semasa dan selepas sesi persekolahan.

“Ibubapa juga perlu memainkan peranan menasihati dan mendidik anak-anak mereka yang masih bersekolah tentang amalan-amalan yang perlu dipraktikkan bagi mencegah jangkitan Covid-19 di dalam bas sekolah, bilik darjah dan semasa sebarang aktiviti sukan atau kurikulum,” katanya lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here