Polis akan ketatkan keselamatan di sempadan semasa MCO

KUALA LUMPUR: Bukit Aman akan mengukuhkan keselamatan sempadan di seluruh negara semasa perintah kawalan pergerakan (MCO), kata  Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani.

Pengarah Keselamatan Awam dan Pesuruhjaya Awam Bukit Aman berkata jumlah kakitangan di pusat pemeriksaan sempadan juga akan ditingkatkan, terutama di sempadan utara Thailand.

“Pada masa ini, sejumlah 2,197 anggota Pasukan Gerakan Am (GOF) ditempatkan di pelbagai sempadan di seluruh negara, iaitu 50% lebih tinggi daripada sebelumnya.

Sejumlah 4,900 anggota GOF juga dikerahkan untuk menyatakan kontinjen untuk membantu menghalang jalan raya dan melakukan pemeriksaan di premis semasa MCO,” katanya pada sidang akhbar pada Rabu (8 April).

Pesuruhjaya Polis Acryl berkata rondaan di perairan Malaysia juga akan diselaraskan dengan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dan angkatan laut untuk mencegah penyeludupan pendatang tanpa izin.

“Kami akan memberi tumpuan kepada beberapa bahagian di Johor, termasuk Pontian.

“Unsur-unsur dalam pasukan polis juga akan bekerjasama untuk mengenal pasti dalang tempatan di belakang penyeludupan pendatang ke negara ini,” katanya.

Datuk Seri Acryl juga mengingatkan agensi awam dan kerajaan untuk berwaspada terhadap serangan siber.

“Jangan hanya memberikan butir-butir peribadi anda kerana penipu keluar untuk mengambil kesempatan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here