Rohingya yang ditangkap di laut kemudian kembali ke kem Myanmar

Myanmar telah mengembalikan puluhan orang Rohingya ke kem di negara Rakhine yang dilanda konflik, kata para pegawai pada hari Khamis, setelah menangkap mereka di laut ketika mereka cuba melarikan diri dari apa yang disebut oleh kumpulan hak asasi sebagai syarat “apartheid”.

Sekumpulan 42 Muslim Rohingya – termasuk dua kanak-kanak – ditahan pada Khamis lalu di luar Bogale di wilayah Ayeyarwady, kata polis tempatan kepada AFP.

Rohingya yang dianiaya lama dianggap sebagai pendatang tanpa izin di Myanmar, menolak kewarganegaraan dan tidak dapat melakukan perjalanan dengan bebas.

Salah satu kumpulan diuji positif untuk coronavirus, tetapi yang lain tiba Rabu malam di Kyaukphyu di negara bagian Rakhine tengah, kata anggota parlimen tempatan Ba ​​Shein kepada AFP.

Konstituennya “sangat bimbang” dengan risiko koronavirus, katanya.

Pegawai tempatan mengatakan kumpulan itu akan dihantar dengan kapal ke perkhemahan di utara pada hari Jumaat.

Operasi ketenteraan pada tahun 2017 memaksa sekitar 750,000 orang Rohingya melarikan diri dari utara Rakhine ke Bangladesh dalam keganasan yang kini menyaksikan Myanmar menghadapi tuduhan pembunuhan beramai-ramai di mahkamah tertinggi PBB.

Tetapi sekitar 600,000 lagi orang Rohingya masih tinggal di Myanmar, tinggal dalam apa yang digambarkan oleh Amnesty International sebagai keadaan “apartheid”.

Kyaukphyu adalah salah satu daripada banyak bandar yang diasingkan dengan penduduk beragama Islam lebih dari 1,000 orang yang terkurung di kem sejak keganasan antara kaum pada tahun 2012.

Ini adalah rumah utama bagi umat Islam Kaman, minoriti yang – tidak seperti Rohingya – secara resmi diakui di negara yang majoriti Buddha, walaupun mereka juga mengalami diskriminasi.

Rohingya yang ditahan dibawa ke kem Muslim, di mana penduduknya diberitahu bahawa mereka tidak mempunyai pilihan selain menerimanya, kata seorang penduduk kepada AFP, meminta tidak disebutkan namanya.

“Mereka melakukan perjalanan tanpa tidur atau makanan … jadi kami setuju untuk membiarkan mereka masuk,” katanya, sambil menambahkan bahawa masyarakatnya takut akan menjadi lebih stigmatis kerana risiko koronavirus.

“Kami sudah menghadapi masalah besar – mereka (pihak berkuasa) hanya menimbulkan lebih banyak masalah bagi kami.”

Ratusan Rohingya telah ditangkap ketika cuba melarikan diri dari negara Rakhine dan mencari perlindungan di negara lain, menghabiskan banyak bulan atau bahkan bertahun-tahun di belakang penjara.

Jaringan Hak Asasi Manusia Burma (BHRN) minggu lalu meminta lebih banyak tekanan internasional terhadap Myanmar dalam laporannya yang berjudul “Nowhere to Run in Burma: Rohingya terperangkap di antara penjara dan penjara terbuka”.

Pengarah Eksekutif Kyaw Win menolak “persenjataan” sistem perundangan Myanmar “terhadap seluruh kumpulan etnik-agama yang dilahirkan dan tinggal di negara itu selama beberapa generasi”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here