Tokoh ulama sedunia doakan Anwar Ibrahim terajui Malaysia

Pakatan Rakyat berada di ambang perpecahan angkara Tok Guru itu di Kota Damansara (salah satunya) di mana PKR hilang satu kerusi DUN yang sudah dimenangi disebabkan Tok Guru meletakkan “sahabat pada menantu beliau” sebagai calon ketiga berlawan dengan PKR – yang akhirnya memberi kemenangan percuma buat Umno di Selangor.

Tiada istilah lain menggambarkan tindakan Tok Guru itu – melainkan itulah “khianat”nya seorang “ulama politik Pas” pada rakan sekutunya.

Faktanya – Pengkhianatan ulung itulah menjadi bibit paling utama manifesto penceraian Pakatan Rakyat (PR) yang dimulakan ulama politik parti itu. Walau ianya dibantah oleh hampir semua AJK Pas dulu, dan ditegur oleh ahli yang amat malu dengan sifat dan keperibadian ketua mereka sendiri.

Dalam tempoh itulah, September 2013 saya hadir ke Multaqa Ulamak di Kedah. Pembentang utama hari itu menyatakan, demi menjaga “maruah parti” yang sedang dikecam oleh rakyat, maka Dewan Ulamak terus mencadangkan hubungan dengan PKR itu dikaji semula. Semudah itu cubaan menutup dosa sendiri!

Namun tidak sampai 24 jam – terus Tuan Guru Nik Aziz (yang agak uzur ketika itu) memberikan amaran tiada sebab untuk dikaji semula melainkan hendaklah difikirkan bagi kuatkan lagi kerjasama PR dgn membetulkan segala kesalahan atau kesilapan yang sudah berlaku. Semua terdiam dan akur dengan amaran Tok Guru itu.

Namun sekali lagi, Disember 2013 – Multaqa Ulamak kedua di KL yang saya turut hadir, pembentang utama at-Takiri selitkan di hujung kertas cadangan meminta Dewan Ulamak “hapuskan kerjasama politik (tahaaluf siyasi)” dengan PKR/DAP, tetapi cukuplah hanya digantikan dgn “ta’awun siyasi”, iaitu Pas hanya menjalinkan hubungan tidak rasmi tanpa keterikatan bersama PKR/DAP.

Tujuan Dewan Ulamak itu adalah, dengan Pas bebas daripada PKR/DAP ia akan membolehkan Pas bebas pula menjalin kerjasama dengan Umno atau sesiapa sahaja untuk “perkara kebaikan”, tanpa terikat dgn komitmen bersama PKR/DAP dalam PR. Itulah tujuannya.

Sekali lagi, TG Nik Aziz bangkit menolak idea yang disebut “celaka” itu, dan menyeru untuk mengeratkan kerjasama ketiga-tiga parti dengan lebih erat dan kukuh.

AlFadhil Ustaz Nik Omar, anak lelaki sulong TG Nik Aziz mengatakan “ayahanda Tok Guru bagi beliau dilihat begitu bersungguh menatang PR ini dengan penuh cermat dan sayang, bahkan lebih menyayanginya daripada keluarga sendiri” disebabkan sayangnya Tok Guru pada perpaduan untuk tujuan menolak kezaliman Umno/BN tersebut.

Namun, dalam segala perangkap yang berlaku – Umno adalah bangsa yang sungguh bijak melihat pergolakan dilakukan Dewan Ulamak yang dipimpin majoritinya oleh para bekas pelajar Mesir yang begitu muda dan tidak mempunyai latar belakang politik kepartian langsung.

Kedua, atas nama ulamak jugalah, setiap ucapan beberapa pimpinan bergelar ulamak itulah dijadikan rujukan utama para Dewan Pemuda parti yang memulakan kebangkitan, kononnya anak muda mempertahankan ulamak Pas.

Maka Mac 2014, Umno mengaturkan langkah pertama mereka. Jamil Khir bangkit di Parlimen terus menyatakan jika Pas ikhlas mahukan hudud, maka dipersilakan bentangkan hudud ke Parlimen untuk Umno sokong. Umno berjanji sokong dan Pas diminta meninggalkan langsung PKR/DAP yang dikatakan Umno sebagai membenci utama syariah Islam di Malaysia.

Itulah permulaan segalanya!

Itulah “batu loncatan” sebenar (hudud) dan rasmi untuk Tok Guru dan beberapa pemimpin tertentu mula bersekedudukan dengan Umno dalam kegelapan yang cuba ditutup dari pengetahuan AJK lain, apatah lagi ahli.

Bangga dengan kejayaan perangkap itu, dalam pertemuan bersama NGO Islam di Kota Bharu untuk sokongan hudud pada Mei 2015, Jamil Khir membuat pendedahan – sejak Mac 2014 hingga Mei 2015, sebanyak lebih lima kali Tok Guru, Jamil Khir dan beberapa pemikir Umno/Pas bertemu secara rahsia dengan Najib atas alasan survival politik Melayu Islam yg dilaksanakan melalui agenda hudud (yang dijenamakan selepas itu sebagai RUU355) oleh Pas.

Rentetan daripada bantahan ahli dan AJK Pas sendirilah, satu peritiwa yang cukup bersejarah berlaku pada September 2014, iaitu Tok Guru sanggup memaki-hamun depan perwakilan di Muktamar Johor dengan istilah “barua broker dan bodoh” – sebagai merujuk mereka yang cuba menggagalkan usaha kerjasama dengan Umno yang sedang beliau usahakan dalam diam itu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here