Lima anggota polis Perak antara ditahan dalam parti liar

Seorang pegawai dan lima anggota polis lelaki antara 14 individu yang ditahan dalam serbuan parti liar di sebuah pangsapuri di sini awal pagi semalam.

Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, serbuan dijalankan sepasukan pegawai dan anggota dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak ekoran maklumat yang diterima berhubung satu parti liar kira-kira jam 1.30 pagi.

“Semua tangkapan berusia 20 hingga 50 tahun itu turut melibatkan lima wanita tempatan dan tiga wanita warga Indonesia,” katanya pada sidang media di sini semalam.

Beliau berkata, ujian saringan air kencing yang dijalankan ke atas kesemua tangkapan mendapati pegawai polis dan empat lagi anggota polis dari polis kontinjen Perak itu positif dadah manakala seorang lagi anggota negatif dadah.

Katanya, ujian saringan air kencing ke atas lima wanita tempatan dan dua lagi wanita Indonesia itu turut mendapati mereka positif dadah manakala seorang lagi wanita warga asing itu negatif dadah.

“Bagaimanapun tiada bekalan dadah ditemui ketika serbuan dan mereka kini direman selama empat hari sehingga 1 Mac ini bagi membantu siasatan lanjut di bawah Seksyen 15 Akta Dadah Berbahaya 1952.

“Pegawai dan anggota polis diberi amaran supaya tidak melibatkan diri dalam kegiatan dadah dan mulai hari ini (semalam) tindakan lebih tegas tanpa kompromi akan dikenakan kepada mereka yang terlibat dengan dadah,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Mior Faridalathrash berkata 20 bungkusan plastik serbuk teh yang 17 daripada bungkusan itu disyaki mengandungi dadah jenis syabu dengan anggaran berat 17.5 kilogram (kg) ditemui terapung di laut perairan Pulau Pangkor, Lumut pagi kelmarin.

Menurutnya, bungkusan itu ditemui oleh seorang nelayan tempatan dalam sebuah guni kira-kira jam 9.45 pagi sebelum dia menghubungi dan menyerahkan guni itu kepada pihak polis.

“Tiga lagi bungkusan telah rosak dimasuki air dan tidak berisi dan nilai keseluruhan dadah yang dirampas itu bernilai RM700,000,” katanya.

Bagaimanapun katanya, tiada sebarang tangkapan dibuat berhubung penemuan dadah itu setakat ini dan siasatan lanjut sedang dijalankan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here