SARAN DOS KETIGA BAGI PENERIMA VAKSIN SINOVAC- S SUBRAMANIAM

Bekas menteri kesihatan S Subramaniam mencadangkan supaya kerajaan menambah dos perangsang (booster) kepada penerima vaksin Sinovac Covid-19.

Ini disebabkan kebimbangan jangkitan yang dilaporkan di negara lain.

“Kejadian ini menyebabkan negara-negara ini mengkaji strategi vaksinasi mereka dan dengan demikian telah mengusulkan mencampurkan vaksin dan memberi dos perangsang untuk mengatasi kekurangan (keberkesanan vaksin Sinovac yang ada.

“Walaupun saya menghormati langkah berhati-hati kerajaan dalam menunggu lebih banyak data sebelum mencampurkan vaksin, kerajaan dapat mempertimbangkan menambah dos Sinovac, pada awalnya sebagai percubaan,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook.

Subramaniam berkata, kerajaan harus proaktif dalam menghasilkan pengetahuan baru sebagai panduan untuk menangani situasi baru.

“Ini dapat memberikan keyakinan dan perlindungan yang lebih besar kepada mereka yang sudah divaksin dengan Sinovac.

“Lebih-lebih lagi kebanyakan mereka tidak berpeluang memilih jenis vaksin yang diberikan kepada mereka,” katanya.

Semalam, kerajaan mengumumkan baki dos Sinovac Covid-19 hanya akan digunakan sebagai dos kedua untuk penerima Sinovac yang ada.

Selepas itu, kerajaan akan menggunakan vaksin Pfizer-Biontech sebagai vaksin Covid-19.

Kerajaan berkata langkah ini bukan bermakna menghentikan penggunaan vaksin Sinovac dan ia masih akan tersedia melalui pasaran swasta.

Subramaniam mendakwa keputusan itu dibuat ketika kebimbangan semakin meningkat mengenai keberkesanan vaksin Sinovac Covid-19, terutama terhadap varian Delta yang makin menular.

“Negara-negara seperti Chile dan Seychelles dalam beberapa bulan terakhir, telah melaporkan peningkatan jumlah kes Covid-19 walaupun memiliki tahap vaksinasi yang sangat tinggi (antara 65-70 peratus penduduk).

“Secara kebetulan, Sinovac digunakan secara meluas di Chile manakala Sinopharma digunakan di Seychelles.

“Analisis menunjukkan Sinovac hanya mempunyai keberkesanan 65 peratus terhadap jangkitan simptomatik berbeza dengan keberkesanan Pfizer 96 peratus dan AstraZeneca 92 peratus,” katanya.

Pun begitu, Subramaniam berkata Sinovac masih mempunyai keberkesanan 87 peratus dalam mencegah kemasukan pesakit Covid-19 ke hospital dan kematian.

“Data terbaru menunjukkan kedua-dua Pfizer dan AstraZeneca telah menunjukkan perlindungan yang baik terhadap rawatan di hospital dan kematian kepada mereka yang dijangkiti dengan varian Delta.

“Sayangnya, tidak ada banyak data yang tersedia untuk vaksin Sinovac dan pasukan saintis di belakang Sinovac telah mencadangkan dos ketiga mungkin diperlukan untuk meningkatkan keberkesanannya terhadap varian Delta,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here