MALAYSIA NEGARA TERPANTAS DI DUNIA MEMBERI KADAR VAKSINASI HARIAN.

Kuala Lumpur, Jul 28 –

Kadar vaksinasi harian per kapita di Malaysia antara terpantas di seluruh dunia.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, ia berdasarkan statistik dikeluarkan laman web Our World in Data dikendalikan oleh Universiti Oxford.

“Kadar vaksinasi harian mencatatkan jumlah tertinggi pada semalam (Selasa) apabila 553,871 dos berjaya diberikan di seluruh Malaysia yang mana semalam seramai 356,112 orang adalah penerima dos pertama manakala 197,759 orang dos kedua.

“Catatan semalam juga menyaksikan pemberian vaksin harian mencapai angka melebihi 500,000 suntikan bagi dua hari berturut-berturut. Pada Isnin lalu, 521,000 dos vaksin diberikan.

“Ini menjadikan jumlah pemberian vaksin bagi dua hari ini, sebanyak 1.07 juta dengan penambahan penerima dos pertama dua peratus populasi Malaysia atau bersamaan 692,000 orang,” katanya dalam Sidang Khas Dewan Rakyat, pada Rabu.

Tambah Khairy, peratusan penduduk Malaysia yang menerima vaksin sekurang-kurangnya satu dos juga pada Rabu telah mengatasi beberapa negara maju seperti Jepun, Australia dan Korea Selatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here