Peraturan NRP Fasa 1 dilonggarkan diberi vaksin sepenuhnya

Kerajaan bersetuju membenarkan 11 jenis ekonomi bawah Fasa 1 beroperasi semula berkuatkuasa esok, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin. Bagaimanapun, beliau menjelaskan, kemudahan terbaharu itu terpakai kepada semua fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) dengan syarat, kadar vaksinasi lengkap populasi dewasa di negeri berkenaan mestilah mencapai sekurang-kurangnya 50% dan individu-individu yang ingin memanfaatkan kemudahan ini juga mestilah menerima vaksinasi lengkap.

11 jenis aktiviti ekonomi yang dibenarkan kembali beroperasi di dalam Fasa 1 ialah:

1. Kedai cuci kereta

2. Kedai elektrik dan elektronik

3. Kedai barangan rumah dan peralatan dapur

4. Kedai perabot

5. Kedai peralatan sukan

6. Kedai aksesori kereta

7. Pusat pengedaran dan jualan kereta

8. Pasar pagi dan pasar tani sahaja

9. Kedai pakaian, fesyen dan aksesori

10. Kedai barang kemas

11. Kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan (perkhidmatan gunting rambut asas sahaja)

Sementara itu, Muhyiddin berkata bagi kedai pakaian, fesyen dan aksesori; kedai barang kemas; serta kedai gunting rambut dan pusat atau salun kecantikan, terdapat SOP kesihatan tambahan yang wajib dipatuhi.

“Ia termasuklah memakai sarung tangan, mengehadkan masa urusan antara pekerja dan pelanggan serta tidak membenarkan penggunaan bilik persalinan. SOP ini mungkin merumitkan tetapi ia demi keselamatan pekerja dan pelanggan,” katanya.

Selain itu, kedai peralatan ‘outdoor’, kedai bunga serta kedai alat permainan antara 11 aktiviti ekonomi di dalam sektor perdagangan dan pengedaran di bawah Fasa 2 turut dibenarkan beroperasi esok.

Aktiviti ekonomi lain adalah kedai barang fotografi dan perkhidmatan fotografi; kedai barangan terpakai; kedai kraftangan dan cenderahati; kedai antik; kedai permaidani; kedai kandungan kreatif dan peralatan industri kreatif; kedai kosmetik, penjagaan kulit dan minyak wangi; serta kedai tembakau (termasuk vape dan rokok elektronik).

Semua aktiviti itu adalah tambahan kepada 11 aktiviti ekonomi yang dibenarkan beroperasi semula di dalam Fasa 1.

Beliau berkata, pemilik premis yang tersenarai dalam perniagaan boleh beroperasi semula ini juga perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis mesti menunjukkan sijil digital vaksinasi Covid-19.

Katanya, ia bagi membuktikan individu tersebut sudah menerima vaksinasi lengkap, iaitu melepasi 14 hari tarikh suntikan dos kedua dan 28 hari suntikan dos tunggal.Kerajaan amat berharap, kemudahan yang diumumkan hari ini bukan sahaja dapat memberikan sedikit kelegaan kepada rakyat dari sudut emosi dan kesihatan mental malah turut membantu memulihkan semula secara berperingkat situasi khususnya kumpulan yang terlibat dalam sektor ekonomi,” katanya.

Muhyiddin turut memberi peringatan kerajaan tidak akan teragak-agak untuk menarik semula kemudahan yang diberikan sekiranya berlaku ketidakpatuhan terhadap garis panduan serta SOP yang ditetapkan.

“Jika berlaku jangkitan di premis yang menerima kemudahan ini, KKM akan segera mengambil langkah sewajarnya termasuk melakukan penilaian semula risiko serta tidak menolak kemungkinan menutup serta-merta premis atau kawasan yang terlibat selain mengeluarkan kompaun kepada pihak yang dikenalpasti melanggar SOP,” tegasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here