Kilang logam punca pencemaran buih putih di Sungai Skudai

Sebuah kilang logam yang dipercayai menjadi punca berlakunya pencemaran buih putih di Sungai Skudai pada Sabtu lalu, dikenakan tindakan Penahanan Operasi Kelengkapan (POK) semalam.

Sumber Jabatan Alam Sekitar (JAS) Johor melaporkan, sekiranya terdapat tindakan selepas siasatan lanjut menemui efluen sama yang dilepaskan di Sungai Skudai di premis logam itu.

Kata sumber berkenaan, susulan aduan diterima berhubung pencemaran pencemaran itu, JAS Johor membuat siasatan terhadap beberapa kawasan berhampiran Sungai Skudai sebelum menemui efluen yang disyaki di premis berkenaan.

“Tindakan diambil mengikut Seksyen 38(1)(a) Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dan kilang itu terpaksa memberhentikan aktiviti pengilangan serta-merta, serta perlu mengambil langkah penambahbaikan dengan kadar segera selain siasatan lanjut diselesaikan.

Kilang sama juga dikenakan lapan kompaun bernilai RM16,000 atas pelbagai kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Efluen Perindustrian) 2009 dan Peraturan-Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Buangan Terjadual) 2005, katanya ketika dihubungi.

Sebelum ini, beberapa rakaman video Sungai Skudai yang dicemari dengan kepulan buih putih yang berlaku pada Sabtu lalu, melalui Facebook. JAS Johor telah mengambil sampel air Sungai Skudai yang dibina sejak Sabtu lalu, namun mendapati kualitinya berada pada tahap normal.

Timbalan Pengarah JAS Johor, Mohd Rashdan Topa, menyatakan berkata, tahap alkali (ph) air sungai itu direkodkan pada bacaan 7 apabila sampelnya diuji.

JAS Johor yang melakukan tinjauan di Sungai Skudai menunjukkan tidak menolak kemungkinan kejadian yang berlaku di sungai itu berpunca daripada industri di sekitar kawasan sekitar.

Semalam pula, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Warisan dan Budaya Johor, K Raven melaporkan berkata, pencemaran Sungai Skudai akibat kewujudan tompokan buih putih sejak Sabtu lalu tidak menjejaskan Loji Rawatan Air (LRA) Sultan Ismail, di sini, yang membekalkan udara kepada hampir 200,000 pengguna.

Beliau berkata, hasil pemantauan dan siasatan dilakukan JAS Johor mendapati tiada lagi buih putih dikesan di lokasi aduan di Sungai Skudai berhampiran jambatan Taman Impian Emas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here