Permohonan Wanita Dakwa Isteri Samy Vellu Jadi Pencelah Didengar 18 Feb

KUALA LUMPUR –
Permohonan seorang wanita yang mendakwa sebagai isteri bekas Presiden MIC Tun S. Samy Vellu untuk menjadi pencelah dalam kes saman Datuk Seri S. Vell Paari terhadap bapanya itu akan didengar pada 18 Feb ini.

Peguam R.S.N. Rayer yang mewakili Meeriam Rosaline Edward Paul, 60, memberitahu pemberita bahawa permohonan itu difailkan pada 17 Dis tahun lepas dan mahkamah akan membuat keputusan sama ada anak guamnya boleh menjadi pihak dalam kes saman itu.”Sekiranya mahkamah menolak permohonan itu, mahkamah akan menjalankan siasatan bagi menentukan sama ada Samy Vellu berupaya menguruskan hal ehwal dirinya,” katanya selepas pengurusan kes di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Sofian Abd Razak di dalam kamarnya .

Vell Paari, 58, selaku plaintif memfailkan saman tersebut untuk mendapatkan perintah mahkamah supaya siasatan dilakukan bagi menentukan sama ada Samy Vellu mengalami kecelaruan mental dan tidak berupaya untuk menguruskan diri serta hal ehwalnya.

Saman berkenaan difailkan Vell Paari pada 2 Dis tahun lepas di Mahkamah Tinggi di sini dengan menamakan bekas Menteri Kerja Raya itu, yang berusia 83 tahun, selaku defendan tunggal.

Dalam saman itu, Vell Paari memohon perintah bahawa suatu tarikh, masa dan tempat ditetapkan untuk siasatan diadakan di bawah Seksyen 52 Akta Kesihatan Mental 2001 ke atas bapanya bagi mengetahui jangka masa bapanya mengalami kecelaruan mental.

Beliau juga memohon perintah mahkamah untuk mengetahui sama ada bapanya berupaya memberi arahan kepada peguam supaya bertindak bagi pihaknya (Samy Vellu) selain untuk menentukan jenis harta yang dimiliki oleh bapanya.

Bekas Setiausaha Agung MIC itu turut memohon supaya Consultant Neuropsychiatrist dan Ketua Neurobehavioral Medicine Services dari Penang Adventist Hospital, Dr Prem Kumar Chandrasekaran, 52, atau pakar kesihatan mental lain diberikan akses untuk memeriksa bapanya secara peribadi dan menyediakan laporan tentang keupayaan mental defendan.

Katanya, jika defendan didapati mengalami kecelaruan mental dan tidak berupaya menguruskan dirinya serta hal ehwalnya akibat masalah itu, beliau memohon supaya beberapa individu termasuk dirinya (plaintif) dan peguam Datuk C. Vijaya Kumar dilantik oleh mahkamah sebagai ahli jawatankuasa untuk menjaga dan menguruskan hal ehwal estet defendan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here