Peraturan lebih ketat untuk dikuatkuasakan semasa fasa kedua MCO

PUTRAJAYA: Sebagai sebahagian daripada pengetatan langkah-langkah di bawah perintah kawalan pergerakan (MCO), bermula esok, akan ada waktu operasi yang lebih pendek untuk perniagaan yang dibenarkan untuk dibuka. Dan kerajaan telah memberi amaran bahawa akan ada lebih banyak aturan ketat seperti itu.

Ini datang apabila pihak berkuasa beralih untuk membasmi seluruh negara.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata 828 orang ditahan pada hari Ahad di sekatan jalan raya dan semasa rondaan polis.

“Jumlah orang yang ditangkap kerana melanggar MCO semakin meningkat, dan ini kerana polis kini mengambil tindakan yang lebih serius,” kata Ismail Sabri pada sidang akhbar semalam.

Setakat ini, polis dan tentera telah menubuhkan 1,520 sekatan jalan dan melakukan pemeriksaan ke atas 257,287 kenderaan di seluruh MCO, yang bermula pada 18 Mac.

Ismail Sabri berkata sekatan jalan raya di plaza tol telah dinaikkan dari 23 ke 65, dengan rancangan untuk meningkatkannya ke 114 negara.

“Sebanyak 67,774 anggota polis, tentera, Rela dan pegawai-pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia telah dikerahkan setakat ini.

“Kami mempunyai lebih ramai pegawai dalam simpanan, dan kami akan meningkatkan jumlah itu dari semasa ke semasa jika difikirkan perlu,” katanya.

Beliau juga berkata fasa kedua MCO, dari esok hingga 14 April, akan menyaksikan sekatan tambahan, termasuk waktu yang lebih singkat untuk perniagaan dan perkhidmatan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here