‘Tindakan polis bertujuan menghentikan penyebaran virus’

KUALA LUMPUR: Ia tidak bijak untuk mempersoalkan tindakan penguatkuasaan oleh pihak polis semasa tempoh perintah pergerakan gerakan (MCO) sebagai matlamat utama adalah memecahkan rangkaian penghantaran Covid-19, kata Comm Datuk Huzir Mohamed.

Pengarah CID Bukit Aman berkata tindakan polis, termasuk menahan pencabulan MCO, telah mengikut undang-undang.

“Semasa fasa pertama MCO, kami berulang kali menasihati orang untuk tinggal di rumah, tetapi banyak yang gagal mematuhi peraturan.

“Kami kemudian mengambil tindakan yang lebih tegas dengan menahan mereka yang merendahkan MCO memandangkan kami memikirkan gambaran yang lebih besar untuk menghentikan penyebaran virus itu,” katanya dalam temuramah khas di Bukit Aman semalam.

Dia bertindak balas terhadap kritikan oleh individu dan NGO mengenai tindakan polis baru-baru ini terhadap pelanggar MCO.

Mengenai mereka yang mengkritik pihak polis untuk meletakkan pesalah dalam lokap, di mana mereka mungkin menyebarkan virus itu, beliau berkata polis mempunyai prosedur operasi standard yang ketat yang mengikut garis panduan Kementerian Kesihatan, termasuk menjauhkan sosial dan memakai topeng muka. tidak membawa tahanan ke mahkamah sebagai reman sebagai pegawai pengadilan telah bersetuju untuk pergi ke balai polis masing-masing, “katanya. Polis juga menyadari komen yang dibuat oleh seorang lelaki mengenai penangkapan 24 seminar seminari di Pulau Pinang untuk bermain bola sepak semasa MCO , katanya.

“Orang yang sama juga mempersoalkan tindakan polis terhadap wanita yang memanggil ‘idiots’ polis (di Petaling Jaya) dan menyiarkan video mengenai sekumpulan orang yang melakukan push-up di atas bumbung.” Kami akan memanggilnya untuk merakamkan kenyataannya dan biarkan pengadilan memutuskan tindakan yang sesuai terhadapnya, “katanya.

Sejak bermulanya MCO pada 18 Mac, 5,126 orang telah ditangkap, katanya, sambil menambah bahawa 2,294 daripada mereka telah didakwa.

Comm Huzir berkata polis telah menerima dasar kerajaan dalam mengeluarkan kompaun kepada mereka yang melanggar MCO kerana ia mengikut Seksyen 25 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. Tetapi polis masih menunggu keputusan rasmi mengenai perkara itu . Jika mengeluarkan sebatian bermakna pematuhan yang lebih tinggi terhadap MCO, maka ia mungkin tindakan terbaik, katanya.

“Tetapi jika rakyat masih menentang perintah itu, menahan dan mendakwa pelanggar itu akan dikekalkan,” kata Comm Huzir, sambil menyatakan bahawa saman itu berada di bawah bidang kuasa Kementerian Kesihatan, sama seperti perokok.

Mengenai perkara lain, beliau berkata pihak polis sedang mencari seorang lelaki dan seorang wanita berhubung dengan rakaman virus maklumat palsu yang memberi amaran kepada orang ramai mengenai penguncian selama 10 hari penuh, menyebabkan pergolakan awam dan pembelian panik.

Mereka yang mengiktiraf suara diminta menghubungi Unit Siasatan Khas CID Bukit Aman di 03-2266 6179 atau ketua unit Supt Fazley Abd Rahman di 012-383 7767.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here