Polis akan mengenakan denda RM1,000 untuk sesiapa yang langgar MCO dari Rabu (8 April)

KUALA LUMPUR: Polis akan mula mengeluarkan notis kompaun kepada pelanggar perintah gerakan pergerakan (MCO) dari Rabu (8 April), kata Komiti Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani.

“Kami akan mula mengeluarkan notis kompaun yang bermula dengan denda RM1,000 mulai hari ini. Kami menerima borang dan dokumentasi untuk kompaun minggu lepas,” katanya pada sidang akhbar di Bukit Aman pada Rabu.

Beliau berkata bahawa kompaun itu tidak akan dikeluarkan di sekatan jalan raya, sambil menambah bahawa pencabul MCO akan dibawa ke balai polis terdekat atau ibu pejabat polis daerah dan akan dikeluarkan di sana.

“Sekiranya pencabul itu gagal membayar jumlah kompaun, mereka akan dibicarakan di mahkamah dan diberi tempoh dua minggu untuk menyelesaikan jumlah itu di mana-mana pejabat Kementerian Kesihatan,” kata Comm Acryl.

Beliau mengingatkan semua orang supaya tidak membuat keputusan untuk mengeluarkan denda yang  ringan kerana ia melibatkan jumlah tetap sebanyak RM1,000.

“Tidak ada ruang untuk diskaun apabila kompaun itu dikeluarkan,” katanya, sambil menambah bahawa ia adalah selaras dengan Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here