ATM ketatkan kawalan sempadan negara

KUALA LUMPUR: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan mengukuhkan dan mengetatkan kawalan sempadan negara semasa Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

Ketua Angkatan Pertahanan Gen Tan Sri Affendi Buang berkata MAF akan sentiasa mengambil pelbagai faktor dalam merangka pelan strategi pertahanan negara untuk menampung sebarang keadaan, terutama sekali kerana Malaysia menghadapi pandemik COVID-19.

Beliau berkata mereka juga meninjau pelbagai kemungkinan, terutamanya dalam menjangkakan tindakan orang asing memasuki Malaysia secara tidak sah dengan menggunakan laluan tikus. 

“Ini seterusnya boleh memberi kesan kepada kebangkitan kes COVID-19. Semasa MCO dan MCO ditingkatkan (EMCO) sedang dilaksanakan, operasi domestik akan berterusan seperti biasa.

“MAF bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia, khususnya Pasukan Gerakan Am serta agensi keselamatan lain, untuk tidak hanya melaksanakan kawalan sempadan di Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur tetapi juga sempadan maritim negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Affendi mengatakan bahawa dengan arahan terbaru seperti yang terkandung dalam pesan khas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini, MAF akan memperkuatkan lagi setiap kawalan darat, laut dan udara untuk berada di tingkat tertinggi.

Muhyiddin, dalam mesejnya, mengarahkan Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador; Ketua MAF; Laksamana Maritim Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (MMEA) Datuk Mohd Zubil Mat Som; Jabatan Imigresen; Kor Sukarelawan Rakyat (RELA) dan agensi lain yang berkaitan untuk mengetatkan kawalan sepanjang sempadan negara.

Perdana Menteri mengatakan ini untuk mengelakkan kemungkinan pendatang tanpa izin memasuki ‘lorong tikus’ dan membawa virus ke negara ini.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here