BPN sebanyak RM5.2bil telah dibayarkan kepada 7.6 juta Rakyat Malaysia setakat ini, kata Menteri Kewangan

PETALING JAYA: Kerajaan telah membayar RM5.2 bilion hingga 7.6 bilion kepada rakyat Malaysia yang layak menerima bantuan tunai Bantuan Prihatin Nasional pada 19 April, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Aziz.

Dalam laporan keduanya mengenai pencapaian Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat, menteri mengatakan bahawa 400,000 penerima B40 tanpa akaun bank telah menerima BPN mereka melalui kaunter Bank Simpanan Malaysia (BSN).

“Kaunter BSN terbuka untuk membagikan BPN kepada 400,000 penerima B40 yang tidak mempunyai akaun bank.

“Saya tersentuh oleh pegawai BSN yang berdedikasi untuk membantu para penerima. Ada yang menolong mereka yang tidak dapat berjalan dan ada yang menyerahkan air mineral kepada mereka. Terima kasih kepada BSN dan Lembaga Hasil Dalam Negeri kerana menjadi nadi untuk memberikan elaun BPN “Polis juga memastikan jarak sosial di bank,” kata Tengku Zafrul di Live FB pada Selasa (21 April).

“Sehingga 19 April, RM480 ​​juta BPN telah dikreditkan kepada kira-kira 1.2 juta penerima dari kumpulan M40.

Bantuan tunai BPN dimaksudkan untuk memberi manfaat kepada individu dari kelompok B40 dan M40 (berpendapatan rendah dan sederhana) masing-masing dan merupakan salah satu inisiatif yang dilancarkan di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat, setelah pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (MCO).

Tengku Zafrul juga mengatakan bahawa terdapat tiga juta rayuan dan permohonan bantuan tunai BPN yang sedang diproses, dan penerima ini dapat mengharapkan pembayaran mereka pada bulan Mei.

Dia juga mengatakan bahawa insentif e-hailing sebanyak RM500 bagi setiap pemandu kepada 90,000 penerima mula dikreditkan ke dalam akaun bank mereka pada 20 April.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here