PM: M’sia komited dalam perjuangan global menentang Covid-19

PETALING JAYA: Malaysia bertekad untuk memikul tugas pembuatan alat dan vaksin yang diperlukan dalam pertempuran global melawan Covid-19, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dia mengatakan ini dalam ucapan video pada pelancaran kolaborasi global, yang diketuai oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), untuk mempercepat teknologi kesihatan Covid-19 baru.

“Malaysia menyokong penuh kolaborasi global yang penting untuk mempercepat pembangunan dan pengeluaran alat dan vaksin dalam memerangi Covid-19, dan untuk memastikan akses yang adil ke teknologi kesihatan penting Covid-19 baru.

“Malaysia berkomitmen untuk menjadi bagian dari ini (upaya) dan mengambil pembuatan alat dan vaksin ketika tersedia,” katanya dalam pidatonya pada hari Jumat (24 April).

Muhyiddin, yang juga berbicara sebagai ketua Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec), menambah bahawa Covid-19 telah mempengaruhi ekonomi global dan kehidupan banyak orang di seluruh dunia, dan mendesak semua pihak untuk tetap bersatu dalam memerangi ancaman tersebut dari Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here