Kementerian Pengangkutan: Foodpanda janji untuk hantar penunggang untuk pemeriksaan kesihatan

PETALING JAYA: Perkhidmatan penghantaran Foodpanda berjanji akan melakukan pemeriksaan kesihatan untuk armada penunggangnya, termasuk memeriksa suhu badan mereka setiap hari menurut prosedur operasi standard (SOP) kerajaan, kata Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (gambar).

Menteri Pengangkutan membuat pengumuman itu setelah mengadakan pertemuan dengan pengarah urusan Foodpanda Malaysia Sayantan Das pada hari Isnin (27 April).

Dia mengatakan mereka bersetuju untuk melakukan pemeriksaan kesihatan bagi pengendara kelahirannya sebagai sebahagian daripada rutin harian mereka dalam memerangi pandemi Covid-19.

“Diperhatikan dengan senang bahawa Foodpanda juga menawarkan perlindungan insurans untuk 25,000 penunggangnya,” katanya di Facebooknya pada Selasa (28 April).

Dr Wee, yang merupakan presiden MCA dan Ahli Parlimen Ayer Hitam, menyatakan bahawa dia dan Sayantan juga saling bertukar pendapat tentang bagaimana dan mengapa ekonomi pertunjukan dalam talian dapat pulih setelah perintah kawalan pergerakan dicabut.

“Kebanyakannya disebabkan oleh ‘norma baru’ di mana tabiat perbelanjaan orang telah berubah setelah peristiwa penting seperti Covid-19,” katanya.

Kementerian itu, katanya, akan terus terlibat dengan pengendali e-hailing seperti Foodpanda dan Grab sebelum membentuk dasar untuk memperkuat ekonomi pertunjukan dan memudahkan pekerjanya.

Pada 17 April, Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa syarikat e-hailing mesti menghantar penunggang dan pemandu mereka untuk pemeriksaan kesihatan untuk memastikan kesihatan dan keselamatan mereka kerana mereka selalu berhubung dengan pelanggan setiap kali menghantar penghantaran atau penumpang.

Dia mengatakan syarikat mesti memastikan mereka yang menyediakan perkhidmatan menjalani pemeriksaan kesihatan, yang dapat dilakukan di klinik pemerintah atau swasta.

Dia juga mengatakan peraturan yang sama berlaku untuk syarikat yang menyediakan perkhidmatan pengiriman sendiri, seperti restoran makanan segera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here