MCO: Hukuman penjara ibu tunggal diganti dengan denda RM1,000

SHAH ALAM: Seorang ibu tunggal, yang dijatuhkan hukuman penjara 30 hari oleh Mahkamah Majistret kerana melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (MCO), menghela nafas lega setelah Mahkamah Tinggi di sini hari ini mengganti hukuman penjara dengan denda RM1,000.

Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Norsharidah Awang mengetepikan hukuman penjara setelah membenarkan permohonan semakan yang difailkan oleh B. Lisa Christina pada 22 April lalu.

“Saya mengambil kira bahawa pemohon (Lisa Christina) adalah pesalah pertama kali dan ibu tunggal, serta menghabiskan waktunya di penjara selama lapan hari. Saya harap ini akan memberi anda pelajaran untuk mematuhi MCO.

“Sekiranya anda mengulangi kesalahan itu, saya tidak akan teragak-agak untuk menjatuhkan hukuman yang lebih berat. Oleh itu, saya mengetepikan hukuman penjara 30 hari dan menjatuhkan denda sebanyak RM1,000, jika tidak dipenjara dua minggu, ”kata Norsharidah.

Lisa Christina, yang dihantar ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman penjara, membayar denda tersebut.

Wanita itu, yang merupakan eksekutif pemasaran, dijatuhi hukuman penjara 30 hari oleh Mahkamah Majistret Petaling Jaya 21 April lalu, setelah mengaku bersalah atas tuduhan berkumpul di kawasan yang dijangkiti bersama tiga yang lain di kawasan tangga berhampiran taman permainan di SM1 , Taman Subang Mas, Subang Jaya, kira-kira jam 4.45 petang 12 April yang lalu.

Tindakan mereka adalah melanggar Peraturan 11 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Kawasan Lokal yang Terinfeksi) 2020, yang diberlakukan di bawah MCO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here