Anak perempuan Zahid dan suaminya didenda RM800 masing-masing kerana langgar MCO

PUTRAJAYA: Datuk Nurulhidayah Ahmad Zahid dan suaminya Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff masing-masing didenda RM800 oleh Mahkamah Majistret di sini kerana melanggar perintah kawalan pergerakan (MCO).

Anak perempuan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang berusia 41 tahun dan suaminya yang berusia 49 tahun mengaku bersalah setelah pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Majistret Shah Wira Abdul Halim di sini pada Selasa (5 Mei).

Mereka mengaku berpindah dari sebuah rumah di Jalan Bayu Nyaman, Country Heights di Kajang, menuju ke Jabatan Alam Sekitar (JAS) di Putrajaya pada jam 9 pagi 20 April.

Kesalahan di bawah Peraturan 3 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Kawasan Tempatan yang Dijangkiti) 2020 membawa denda maksimum RM1,000 atau penjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Shah Wira juga memerintahkan pasangan itu menjalani hukuman penjara tiga bulan sekiranya mereka gagal membayar denda.

Sebelumnya, Timbalan Pendakwa Raya Nur Ashikin Mokhtar meminta mahkamah menjatuhkan hukuman denda maksimum dan penjara dengan alasan kesalahan itu berlaku semasa fasa ketiga MCO.

Fasa 3 MCO menyekat perjalanan di luar radius 10km.

“Alasan mereka bahawa mereka diundang oleh menteri bukanlah alasan untuk mereka melanggar MCO,” katanya.

Peguam Datuk Ahmad Zaidi Zainal, yang mewakili kedua-duanya, bagaimanapun, meminta pengadilan untuk menjatuhkan ikatan kepada pelanggannya sebagai peringatan.

“Sekiranya mahkamah ingin tidak menjatuhkan ikatan, kami meminta denda kerana pelanggan saya menghadiri pertemuan dengan timbalan menteri Kementerian Alam Sekitar dan Air dengan jemputan yang terakhir untuk membincangkan perayaan Hari Bumi,” katanya.

Peguam mengemukakan surat itu – bertarikh 17 April – ke pengadilan, yang membawa surat utama kementerian dan ditujukan kepada Nurulhidayah.

Majistret kemudian menjatuhkan hukuman.

Mahkamah pada awalnya membenarkan sebilangan wartawan berada di ruang mahkamah.

Namun, mereka diminta untuk pergi ketika mahkamah mendengar prosiding reman terlebih dahulu sebelum memanggil kes Nurulhidayah.

Ketika kes itu disebut, para wartawan dilarang masuk kembali.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here