Kluster baru Covid-19 di Cheras

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan telah mengenal pasti kumpulan baru kes Covid-19 di kalangan pengawal keselamatan sebuah pusat membeli-belah di Cheras, dengan 10 kes positif disahkan.

Dari 10 daripadanya, sembilan kes melibatkan warga Nepal manakala satu lagi adalah rakyat Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, mengatakan kumpulan itu masih disiasat, dan semua pekerja dan kenalan rapat telah diperiksa.

Dalam taklimat hariannya semalam, Dr Noor Hisham mengatakan semua warga Nepal tinggal di tempat yang sama di Cheras.

Dia mengatakan salah satu faktor yang mereka perhatikan dalam kelompok ini dan pekerja di sebuah tapak pembinaan di Ampang ialah mereka hidup dalam keadaan sempit.

Dia berkata dalam kelompok pengawal keselamatan, 15 daripadanya tinggal di satu pangsapuri.

Dia mengatakan bahawa selain anggota keselamatan, pekerja sebuah pasar raya di pusat membeli-belah juga diperiksa penyakit tersebut.

Sejauh ini, 436 orang telah disaring, dengan 10 ujian positif, 347 ujian negatif, dan 79 menunggu keputusan. 39 kes Covid-19 yang lain dilaporkan semalam, menjadikan jumlah jangkitan di negara ini menjadi 6,467.

Dari 39 kes, hanya satu yang merupakan kes yang diimport sementara selebihnya adalah penghantaran tempatan, dengan lapan daripadanya dikesan di kawasan di bawah perintah kawalan pergerakan yang ditingkatkan (MCO).

Sebanyak 74 pesakit dilepaskan dalam jangka masa 24 jam yang sama, yang bermaksud 4,776 pesakit telah pulih sejak wabak bermula.

Angka kematian di negara ini kekal pada 107 orang tanpa kematian baru dilaporkan.

Dr Noor Hisham berkata, kementerian akan mengkaji semula keadaan Covid-19 dalam dua minggu dari MCO bersyarat sebelum memutuskan nasib beberapa sektor.

“Kami akan memantau tren kes dalam dua minggu berikutnya. Sebelum kita membuka lebih banyak sektor, kita akan memantau dan memberi nasihat, “katanya, sambil menambah bahawa tukang gunting rambut dan salon rambut masih belum diberi lampu hijau untuk beroperasi kerana terdapat risiko penularan Covid-19 antara pekerja dan pelanggan, memetik kes yang dilaporkan di Jepun dan Amerika Syarikat.

Dia juga mengatakan bahwa Malaysia belum menemukan “strategi keluar”, meskipun pemerintah mematuhi enam kriteria yang ditetapkan oleh Organisasi Kesihatan Dunia untuk mengakhiri penutupan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here