Disangka Bunyi Ngauman Harimau, Rupanya Hanya Bunyi Burung Puyuh

Suara aneh bergema di seluruh kampung di China memaksa ribuan penduduk melarikan diri kerana takut. Walaupun terdapat kekeliruan, beberapa penduduk di desa-desa di daerah Guizhou mencari suara itu dengan kepercayaan bahawa ia adalah makhluk mitos. Sebilangan menggambarkan suara itu sebagai naga menggeram sementara yang lain mengatakan itu seperti raungan harimau.

Rakaman penduduk kampung yang mengerumuni puncak gunung di Xiushi, wilayah barat daya China, Guizhou, mula tersebar di media sosial China.

Video tersebut akhirnya sampai di Twitter di mana pengguna media sosial membuat kesimpulan sendiri mengenai bunyi misteri itu.

Beberapa pengguna laman sosial itu menyatakan ia mungkin daripada garis sesar di belakang kampung tersebut sehingga mencetuskan rasa takut bahawa satu gempa bumi akan berlaku.

Sementara itu, pengguna lain membuat tanggapan ia mungkin bunyi daripada seekor haiwan liar kerana bunyi tersebut pernah kedengaran di China.

Pegawai Guizhou menghantar pasukan pakar untuk mencari di kawasan itu setelah video tersebut disebarkan.

Ahli zoologi kemudian dapat mengesahkan bahawa suara itu sebenarnya berasal dari burung kecil. Burung itu mempunyai sepasang kaki yang berwarna kuning dan dikenali sebagai burung puyuh dan mempunyai saiz  sedikit besar daripada burung pipit.

Walaupun mempunyai saiz kecil, burung tersebut mengeluarkan bunyi yang kuat.

Semasa musim pembiakan, suara burung puyuh berkaki kuning betina dapat didengar pada jarak sejauh 100 meter.

Guru sekolah rendah tempatan, Liu Fuqiong mengaku telah melihat burung itu membuat panggilan yang membingungkan.

Dia berkata: “Ia bersenandung dua atau tiga kali berulang setiap enam atau tujuh minit.

“Suara itu sangat dalam, saya rasa itu juga pelik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here