Turki boleh bangunkan penemuan Gas menjelang 2023

Sejak Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan, mengumumkan pada 20 Ogos mengenai penemuan penemuan gas terbesar di negaranya, sebilangan penganalisis meragui rancangan Ankara untuk membawa pengeluaran dalam talian menjelang 2023.

Garis masa pembangunan – kira-kira tiga tahun dari penemuan hingga produksi – ladang Sakarya di Laut Hitam telah menjadi perdebatan yang popular dengan pengkritik.

Tetapi hanya melihat perkembangan data dalam beberapa tahun terakhir di lanskap petroleum hulu menunjukkan bahawa cita-cita Turki tidak dibesar-besarkan.

“Medan Zohr di Mesir adalah medan gas terbesar yang pernah ditemui di Laut Mediterranean. Ini lebih dari dua kali ganda saiz Sakarya. Dan pengeluaran dari bidang itu bermula dalam 28 bulan (2,4 tahun) ”, kata Dr Sohbet Karbuz, penyelidik kanan di Pusat Penyelidikan Dasar Tenaga Bilkent.

Kerja penggerudian di lapangan Zohr, yang dikembangkan oleh konsortium syarikat yang diketuai oleh ENI Italia, bermula pada bulan Julai 2015 dan pada bulan Disember 2017 gas disalurkan kepada pengguna.

Sakarya Turki di Laut Hitam relatif mudah dikembangkan memandangkan medan gas Zohr Mesir yang mengandungi kotoran dari belerang. Syarikat minyak mesti melaburkan wang dan masa untuk membina kemudahan membuang sulfur.

Sebaliknya, pemerintah Turki mengatakan gas asli yang ditemuinya berkualiti, menyiratkan bahawa ia tidak akan mempunyai kandungan sulfur yang tinggi, kata Karbuz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here