Keganasan senjata api kembali gegar AS

Dua insiden penembakan beramai-ramai di Amerika Syarikat (AS) dalam tempoh seminggu telah mendorong ke hadapan wabak keganasan senjata api, yang telah menjadi semakin parah semasa pandemik COVID-19 dan mungkin didorong dengan peningkatan mendadak penjualan senjata api pada 2020.

Dua siri pembunuhan berlainan itu telah meragut sebanyak 18 nyawa dan menambah keperitan baharu dalam pada masalah jangkitan virus luar kawalan.

Di tengah-tengah pandemik yang telah membunuh 545,000 orang di AS – angka tertinggi dunia – bandar se-kitar negara itu merekodkan kenaikan yang merisaukan dalam kematian berkait de-ngan senjata api tahun lalu.

Senjata api digunakan untuk membunuh seramai 43,535 orang pada 2020, termasuk 19,379 kes pembunuhan – kira-kira 25 peratus kenaikan daripada kes tahun 2019, menurut statistik oleh Arkib Keganasan Senapang.

Pada 2020, kumpulan itu mencatatkan 611 “tembakan beramai-ramai”, yang didefinisi apabila empat orang tercedera dalam satu insiden, berbanding 417 pada tahun sebelumnya di AS.

“Dalam tahun lepas, komuniti bukan sahaja menderita daripada COVID-19 dan binasa akibat kewangan, namun juga daripada keganasan senapang, krisis kesihatan awam yang berulang dan telah meningkat dari semua segi,” Robyn Thomas, pengarah eksekutif Pusat Undang-Undang Giffords dalam Menghalang Keganasan Senapang, memberitahu Senat AS pada Selasa.

Ketika AS dijatuhkan de-ngan koronavirus, negara juga digegarkan dengan pergerakan bersejarah besar-besaran menentang keganasan polis yang tercetus selepas warga Afrika-Amerika George Floyd mati selepas lehernya ditekan dengan lutut polis berkulit putih.

Dalam krisis berkembar ini, jualan senjata api me-lonjak semasa musim bunga lalu.

Kajian daripada Washington Post menyatakan 23 juta senapang dibeli pada 2020, dan 2.5 juta dijual dalam Jun sahaja.    

“Apabila warga Amerika bimbang tentang keselamatan peribadi, mereka membeli senjata api,” menurut kajian Brookings Institute pada Julai.

“Kebimbangan ini menular sejak Mac 2020, pada mulanya akibat COVID-19 dan kekacauan buruh sosial pada Jun diikuti pembunuhan George Floyd,”

Satu tinjauan pendapat pada 2017 oleh Pusat Penyelidikan Pew melaporkan bahawa 41 peratus daripada warga Amerika dewasa menyatakan mereka tinggal di kediaman dengan sekurang-kurangnya satu senjata api.

Dalam konteks ini, kawalan senapang masih berbahagi dan isu politik membuak di AS, yang mana hak memiliki senjata api merupakan salah satu kebebasan bersuara dan beragama dalam teks peng-asas negara itu.

Persoalan tentang halangan lebih ketat timbul selepas pengulangan peristiwa ngeri pembunuhan beramai-ramai, namun penggubal undang-undang negara belum meluluskan mana-mana pengasasan semula dalam beberapa tahun.  

Ekoran amukan 16 Mac yang meragut lapan nyawa di spa di kawasan Atlanta dan penembakan maut 10 orang di pasar raya Boulder pada Isnin, seruan baharu dibangkitkan untuk memperketatkan peraturan senjata api AS.

Pemeriksaan latar belakang dan tempoh menunggu untuk meluluskan pembelian adalah antara kawalan yang dicadangkan.

Penembak Atlanta membeli senjata pada hari yang sama dia melakukan pembunuhan itu dan penembak Boulder mendapatkannya hanya beberapa hari sebelum keganasan itu.

“Ia berbaloi ditanya jika tempoh menunggu boleh menghalang tragedi ini di Georgia,” ulas Igor Volsky, pengarah kumpulan tanpa kekerasan Guns Down America, di Twitter pada hari berikutan penembakan di Atalanta.

Dalam kesedaran tentang keganasan terbaharu, Presiden Joe Biden mengerahkan kawalan lebih ketat – sesuatu yang mendapat sokongan sebanyak 60 peratus rakyat AS dalam undian oleh Pew Research pada 2019. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here