INPUT WARGA INDIA UNTUK RANCANGAN MALAYSIA KE-12 SANGAT PENTING UNTUK GENERASI AKAN DATANG

Sejak artikel saya di FMT dan juga di akhbar Tamil baru-baru ini, sebilangan orang dari masyarakat India Malaysia telah menunjukkan di media penglibatan mereka dalam penyampaian pandangan mereka ke Unit Perancang Ekonomi (EPU).

Adalah menggembirakan untuk mengetahui bahawa individu dan kumpulan telah mengambil inisiatif untuk menjadi tuan rumah kumpulan perbincangan dan kemudian membuat penyerahan kepada EPU bagi pihak kaum India.

Namun, saya tetap berpandangan bahawa tidak ada parti politik besar atau kelompok masyarakat yang mengambil inisiatif kolektif untuk menggerakkan maklum balas orang ramai dan membuat pengajuan.

Kenyataan saya adalah komen ketika ditanya oleh wartawan. Bukan untuk mencari kesalahan dengan mana-mana individu atau kumpulan.

Sebagai tindak lanjut dari kenyataan saya, beberapa pihak menyalahkan parti politik, yang lain adalah kerajaan pusat dan beberapa pihak berpendapat bahawa saya melakukan kesilapan dalam panggilan penilaian saya.

Namun, aspek positifnya adalah bahawa ia telah menjadikan masyarakat untuk membincangkan lagi mengenai relevan dan kepentingan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) dan penglibatan atau kekurangan warga India.

Kejadian ini mengungkapkan bahawa walaupun ada banyak pembicaraan mengenai pengabaian atau rungutan, ada sedikit usaha yang tersusun dalam membuat perwakilan kepada kerajaan atau menggerakkan pendapat umum mengenai hal ini mengenai pembangunan inklusif atau dalam membuat tuntutan untuk memperoleh kesejahteraan untuk semua.

Oleh kerana kerajaan berbicara tentang “Keluarga Malaysia”, maka pendekatan itu harus bermaksud bahawa semua anggota keluarga harus merasa bahawa mereka mempunyai hak dan tanggungjawab.

Penglibatan orang ramai dalam proses dasar pembangunan adalah penting dan perlu.  Terdapat penundaan dalam pembentangan RMK-12 di Parlimen yang seharusnya berlaku pada tahun 2020 sebelum anggaran 2021.

Rekod media menunjukkan bahawa kerajaan, terutama EPU, membuat panggilan  individu, kumpulan dan masyarakat untuk membuat pengajuan, dengan waktu yang tepat.

Oleh itu, ada peluang yang sangat baik untuk penyerahan komuniti dan ini adalah proses terbuka. Tindakan warga di tingkat dasar sama pentingnya dengan menangani kes-kes individu yang memerlukan perikemanusiaan.

Ramai yang sibuk di peringkat individu dan membuat panggilan serta memberikan perkhidmatan. Walau bagaimanapun, dalam perancangan pembangunan, di Malaysia adalah rancangan selama lima tahun, adalah penting untuk mendengar suara kita.

Pembangunan inklusif juga bermaksud penglibatan inklusif bukan hanya dalam penyampaian idea tetapi juga dalam pengambilan keputusan. Setelah diputuskan, kita harus memantau penyampaian dan melakukan penilaian dan penilaian impak.

Apakah yang dijanjikan secara politik termasuk dalam rancangan tindakan kerajaan? Pada peringkat seterusnya ialah adakah mereka telah dimasukkan dalam penyampaian. Bagi ini, kita memerlukan data untuk membuat penilaian dengan bukti.

Penglibatan  kumpulan aktif dibuat oleh enam kumpulan berbeza dari komuniti India Malaysia. Ada yang dapat mengadakan pertemuan tatap muka dengan menteri atau pegawai EPU.

Kumpulan yang terlibat adalah Jawatankuasa Penasihat Rancangan Malaysia Ke-12, Pusat Khidmat Masyarakat Klang, Graduan India Universiti Prihatin (CUMIG), Transformasi Ekonomi India Malaysia (MIET), Badan Pemikir Ekonomi India, dan warga negara yang prihatin dalam kebajikan Sosial.

Penyokong dasar memerlukan suara masyarakat yang kuat dari majoriti rakyat. Dalam kes ini, kita mempunyai pemimpin dari kumpulan politik, agama, perniagaan, profesional, sosial dan budaya.

Walaupun sekarang kita hanya membentuk 7% dari populasi Malaysia, di 38 daerah dan 62 kawasan parlimen, kita membentuk lebih dari 10% pengundi dan penduduk berdaftar.

10% dan ke atas ini adalah angka kritikal yang boleh memberi pengaruh besar dalam perbincangan dasar.

Ringkasan eksekutif dan makalah yang lebih panjang mengenai komuniti dihantar melalui e-mel kepada menteri dan pasukan EPU untuk pertimbangan lebih lanjut. Penekanan adalah pada Rancangan Malaysia ke-12 yang mempunyai dasar yang memungkinkan untuk kemasukan sosial dan mobiliti sosial semua masyarakat.

Cadangan

Dari apa yang dibentangkan, tinjauan cepat menunjukkan persamaan penyerahan dengan fokus untuk menangani kekurangan ekonomi, pendidikan, sosial dari sebahagian masyarakat India, terutama yang berada dalam kelompok berpendapatan rendah B40 di setinggan dan rumah murah di bandar.

Terdapat permintaan untuk respons dan penglibatan yang disasarkan dalam menangani kelemahan sejarah prestasi pendidikan, dengan tahap pencapaian akademik yang lemah dan kesukaran untuk mengakses latihan kemahiran dan latihan pendidikan dan keusahawanan yang lain.

Terdapat desakan kuat oleh MIET untuk penubuhan dana pelaburan seperti PNB untuk orang India terutamanya untuk mengubah ekonomi dan meningkatkan taraf kita. Perkara ini diketengahkan oleh MIET.

Pusat Khidmat Masyarakat meminta penubuhan institusi yang menangani permasalahan masyarakat orang India Malaysia.

Warga Prihatin untuk Inklusi Sosial menyeru agar mengaktifkan dasar untuk mempermudah kaum India mengakses dalam semua program yang dianjurkan oleh kerajaan.

Keaadaan ekonomi kaum India dan Graduan India Universiti Prihatin (CUMIG) yang semakin tergantung meminta Unit Transformasi India Malaysia (MITRA) tidak harus diletakkan di bawah Kementerian Perpaduan yang tidak mempunyai fokus pembangunan sosio-ekonomi.

Ini harus berada di bawah Jabatan Perdana Menteri seperti langkah khas untuk rakyat Sabah dan Sarawak, yang diketuai oleh menteri dari salah satu negeri.

Mara ke hadapan

Walaupun usaha ini mendorong, akan lebih efektif jika ada usaha kolaborasi dan kolektif yang lebih besar. Setiap kumpulan berhak untuk hadir kerana mereka mewakili konstituen yang berbeza seperti pemuda, perniagaan, dan komuniti akademik. Usaha yang diselaraskan diperlukan pada masa akan datang. Ia memerlukan semua pihak berkepentingan untuk bekerjasama.

Di masa depan, masyarakat dapat mempertimbangkan pusat kebijakan dan penyokong masyarakat untuk melakukan penyelidikan, dokumentasi dan pemantauan masalah sosial-ekonomi yang mempengaruhi bukan hanya kaum India tetapi juga melihat kesannya yang selari dengan komuniti yang kurang beruntung. Ini untuk membina solidariti dalam membuat tuntutan peruntukan dan sumber pembangunan.

Objektif dan matlamat kita mesti tidak sepatutnya tercicir sesiapa atau komuniti atau kumpulan.- Dari Denison Jayasooria dipetik dari FMT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here