Ulser mulut petanda awal kanser

KANSER atau ketumbuhan luar kawal berlaku di dalam badan, perlukan rawatan segera bagi mengelak pelbagai komplikasi kesihatan hingga boleh meragut nyawa.

Begitu juga dengan kanser mulut, antara barah yang memerlukan rawatan menyeluruh, seperti kanser lain seperti payudara dan paru-paru.

Kanser terjadi pada bahagian rongga mulut iaitu di bahagian bibir, lidah, lapisan dalam pipi, lantai mulut (bawah lidah), gusi, lelangit keras, rahang dan bahagian retromolar (belakang gigi geraham).

Ketua Jabatan Bedah Mulut dan Maksilofasial, Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Sivakama Sunthari, berkata ulser atau pecahan pada rongga mulut tidak sembuh lebih dua minggu perlu dirawat bagi mengesan jika keadaan itu adalah simptom awal kanser mulut.

Beliau berkata, kebanyakan pesakit tidak sedar dan kebiasaannya mereka pergi ke klinik dengan beranggapan keadaan itu disebabkan ulser biasa.

“Pesakit disarankan segera berjumpa doktor gigi berbanding pakar perubatan. Ini kerana pakar gigi dan mulut lebih arif mengenai sebarang perubahan dalam rongga berkenaan.

“Mereka mahir mengenal pasti perubahan dalam mulut,” katanya ketika ditemui pada Minggu Kesedaran Kanser Mulut di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Beliau berkata, sekiranya melakukan rawatan pada peringkat awal, iaitu pada tahap I atau II, pesakit berpeluang sembuh sepenuhnya.

Buang tabiat makan sirih pinang

“Namun, sekiranya tidak dirawat segera dikhuatiri merebak hingga keluar kawasan mulut dan turun ke kelenjar limfa di bahagian leher. Peringkat ini bila berlanjutan dilihat sebagai bengkak bahagian leher.

“Apabila kanser mulut merebak ke bahagian lain dalam badan, peluang untuk sembuh sukar.

“Tidak dinafikan pengambilan daun sirih dicampur kapur, pinang dan tembakau meningkatkan risiko barah mulut,” katanya.

Ketua Jabatan Bedah Mulut dan Maksilofasial HKL, Dr Sivakama Sunthari.

“Tabiat buruk orang muda seperti merokok dan mengambil minuman beralkohol antara punca kanser mulut. Bagaimanapun mereka yang tidak mengamalkan tabiat buruk itu juga turut berisiko mendapat kanser berkenaan, selain faktor genetik,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here